03/03/13 13:06
(http://www.klassa.bg/)

„История.BG” - 70 години от спасяването на българските евреи

Поредната осма дискусия в проекта на националната телевизия „История.BG” ще бъде посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи. БНТ ще направи зрителите съпричастни с всички исторически известни и малко познати факти около годишнината от спасяването на 48 хил. български граждани от унищожение по време на Втората световна война – изключително значим факт от европейската история, информацията и подробностите за който трябва да са достояние на всички български граждани и на международната общност.
В студиото по темата ще дебатират проф. д-р Искра Баева, проф. д-р Пламен Павлов, д-р Албена Танева, Николай Поппетров и Спас Ташев. Дискусията ще търси основанието на призива, който Организацията на евреите в България "Шалом" отправи преди две седмици към правителството "по време и на място, което то прецени", да поеме моралната отговорност за действията на пронацистката българска власт спрямо евреите през периода 1941 - 1943 година, както и предложението на Соломон Паси българските власти да убедят Европейския съюз да номинира България за Нобелова награда за мир за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Сред основните акценти за страната ни в Европейската година на гражданите е именно отбелязването на 70 години от спасяването на българските евреи - ярък положителен пример за истинска гражданска активност, проявена от българското общество през 1943 г. В специални секции на сайта на БНТ http://eucitizens.bnt.bg, потребителите могат да се запознаят с уникални материали от архива на БНТ по темата, със спомени на наши съграждани, преживяли Холокоста, както и с актуални репортажи от всички събития и инициативи, с които България ще отбележи тази значима годишнина.

Гледайте дискусионното студио ИСТОРИЯ.БГ този понеделник от 21:00ч. по БНТ1 с водещ Георги Ангелов!


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване