03/03/13 20:55
(http://www.hsnovini.com/)

Подписаха Санстефанския мирен договор на площад „Свобода” – протестиращи блокираха Е80

Възстановка по подписването на Санстефанския мирен договор

Възстановка по подписването на Санстефанския мирен договор бе част от празничната програма в областния град по повод 135-годишнината от Освобождението на България от османско владичество. На откритата сцена на площад „Свобода” в ролите на историческите личности се превъплътиха ученици – членове на  Интеракт Клуб Хасково, които пресъздадоха великото за България събитие. Младите таланти получиха заслужени аплодисменти от хасковлии, дошли да почетат националния празник.

Общоградското честване започна час по-рано, с тържествена церемония на площад „Общински” където бе издигнато знамето на България. Шествие до централния площад „Свобода” поведоха общинския духов оркестър и мажоретния състав. Пред Паметника на незнайния войн представители на държавната и местна власт, политически партии и организации, общественици и културни деятели, граждани и деца поднесоха венци и цветя. На церемонията присъства и и генералният консул на Руската федерация у нас Алексей Ушаков.

 

Тържествена церемония на площад „Общински”

Героизма на падналите за свобода и историческите събития довели до национална независимост припомни в словото си заместник-кметът на общината Минко Ангелов. Вазовата ода „Опълченците на Шипка”, описваща славното участие на българското опълчение в боевете през август 1877 година изпълни актьорът Стефан Цирков.

Празничната програма продължи на откритата сцена на площад „Свобода” с популярни руски песни, изпълнени от трио „Грамофон”. Освен с  хитове, изпълнителите от Казанлък привлякоха погледите на хасковлии с атрактивното си возило, което бе украсено с емблема на сърп и чук и петолъчки. След тях от сцената поздрав отправиха танцьорите от фолклорен ансамбъл „Южняци”. За доброто настроение на всички се погрижиха и музикантите от общинския народен оркестър.

 

 

 

Шествие до централния площад „Свобода” поведоха общинския духов оркестър и мажоретния състав

 

Националният празник не мина без протест. Минути след края на празничната програма на сцената национални знамена развяха десетина младежи. С шествие по булевард „Раковски” близо 70 души, предимно млади хора се отправи в посока Димитровград с викове „Българи юнаци!” и „Мафия!”. Минути по-късно недоволните от досегашната система на управление блокира за 2 часа главен път Е80. Малко преди митингуващите да се качат на моста полицаи спряха движението. Трафикът се отбиваше откъм Кенана и  през селата Добрич и Узунджово. Затворен остана и пътят за Димитровград.

 

Репортаж гледайте в новините на телевизия „Рекординг” на 4 март.

 

Хасково Новини

Тържеството продължи пред Паметника на незнайния войн

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тържествено поднасяне на венци и цветя

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Държавната и местна власт, политически партии и организации, общественици и културни деятели, граждани и деца почетоха героизма на падналите в бой за свободата на България

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване