03/04/13 15:18
(http://www.klassa.bg/)

S&P: Вероятността за понижаване на кредитния рейтинг на България е под 30%


Кредитният рейтингът на България би могъл да се окаже под натиск в посока надолу, ако политическата обстановка се влоши и бъде застрашен настоящият, ориентиран към стабилност консенсус относно икономическите политики. Това се казва в публикувано становище на международната агенция за кредитен рейтинг Standard & Poor's (S&P). Според него, нарушаването на стабилността може да окаже влияние върху оценката на агенцията за сравнително високите приходи и гъвкавост по отношение на разходите на България. Значително влошаване на показателите за външна ликвидност също би могло да окаже натиск върху рейтинга. „Стабилната“ перспектива обаче означава, че през следващите две години вероятнстта кредитният рейтинг на страната ни да бъде понижен е по-малка от 30%, смятат от S&P. Дългосрочният кредитен рейтинг на страната ни в местна и чуждастранна валута, потвърден в края на миналата година от S&P, е „ВВВ“ със „стабилна“ перспектива.

Главните основания за кредитния рейтинг на Standard & Poor's за България отразяват становището им за сериозните резултати на българските политици по отношение на фискалната дисциплина, ниския и намаляващ бюджетен дефицит и държавен дълг, както и перспективите за икономически растеж. Освен това, външната позиция на България постоянно се подобрява: по изчисления на експертите на агенцията за кредитни рейтинги, нетната обща външна задлъжнялост е намаляла от 193% през 2009 г. до 110% от приходите по текущата сметка. Това произтича от по-ниските инвестиции и по-слабото търсене от страна на домакинствата, съчетани с увеличаване на спестяванията (по предварителни данни до 23% от БВП през 2012 г. от 14% през 2008 г.), което позволи на банките да върнат 4.2 млрд. щ. долара заеми на своите чуждестранни банки-майки.

S&P коментират и предстоящите извънредни избори, като обръщат внимание на евентуалните промени в данъчната система на страната, както и на енергетиката. Според анализаторите, БСП иска да премахне режима на облагане с плосък данък (който въведе при предишния си мандат) в полза на прогресивното данъчно облагане, докато ГЕРБ желае да запази сега действащата система. Енергетиката от своя страна ще бъде един от големите въпроси по време на изборите, тъй като е фокусът на последните протести. Анализаторите коментират, че БСП е за възобновяване на проекта за атомна електроцентрала „Белене", който беше прекратен по време на мандата на ГЕРБ.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване