03/04/13 16:47
(http://www.klassa.bg/)

България дискриминира износителите на ток, ЕК да се намеси

България дискриминира износителите на ток и европейската комисия трябва да спре това безобразие, съобщават от Европейската Федерация на търговците на енергия (ЕФТЕ), цитирани от БГНЕС.

Причина за изразената позиция са таксите, които България събира. Едната е за присъединяване към електропреносна мрежа (за достъп), а другата е за пренос на електрическа енергия. Според организацията проблем е, че таксите не се налагат само върху потребителите на мрежа за местен или национален пренос на ел. енергия, но също така и за износителите на електричество.

По този повод ЕФТЕ смята да подаде жалба в Генерална дирекция Енергетика на Европейската комисия, приканвайки я да започне процедура за нарушение срещу България във връзка с дискриминационните такси.

"Прилагането на всички тези компоненти има дискриминационен ефект в ущърб на пазарните участници, които търсят да експортират електричество от България към съседни страни", заявиха от европейската отраслова организация.

ЕФТЕ уточняват още, че експортните такси пречат върху ефективните гранични преноси, намаляват цялостното благосъстояние в ЕС и водят и до изравняване на таксите за достъп до мрежата, което прави износите по-скъпи.
"Чуждестранните клиенти трябва да плащат по-високи цени заради таксите за мрежа, добавени към всякакви такива местни такива, които същите трябва да плащат и на своите национални електроенергийни системи оператори", добавят от там.

Според становището на ЕФТЕ таксите за достъп до мрежа трябва да се плащат само от местните или национални потребители на ел. енергия. "Такъв е стандартът и в повечето страни членки на ЕС. Граничните търговии като износ, внос и пренос на ел. енергия трябва да се изключат от това правило", подчертава организацията.
 


















ЕФТЕ


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване