03/04/13 15:12
(http://www.klassa.bg/)

Д-р Михаил Михайлов: Несериозно е политическа сила с 14 депутати да прави програмно правителство

Г-н Михайлов, как ще коментирате предложението на Иван Костов президентът да не връчва утре мандата на ДПС, а да го даде на Синята коалиция и да бъде съставено програмно правителство от експерти?

Няма как една политическа сила, която има 14 народни представители в парламента да застане зад съставянето на програмно правителство – това е крайно несериозно и липсват всякакви политически аргументи. Искам да припомня, че експертните правителства, като Беровото например, станаха символ на корупцията.

Какво тогава трябва да се направи?

Това, което трябва да се направи е да се приемат спешни промени в Изборния кодекс и максимално бързо да се отиде на предсрочни избори. Този парламент не се ползва с обществено доверие, затова е нужна радикална промяна в политическата ситуация.

Какви са вашите предложения за промени в Изборния кодекс, които сте внесли в деловодството на парламента?

Те се отнасят до връщане на преференциалния вот при гласуване, като прагът да остане като преди - 5%. Не е демократично водачите на партийните централи да определят вота на гражданите чрез подреждането на листите, а и преференциалнияят вот ще върне демократичността в партиите. Според сегашния Изборен кодекс, за да участват в изборите, Инициативните комитети трябва да внесат 10 хил. лева. Те могат да им бъдат върнати, ако на изборите са изпълнили 25% от изборната квота. Предлагам този праг да падне на 3%. Предлагам да падне и прагът на необходимите подписи за регистрация на партиите в изборите – сега той е 7 хил. подписа за изборите за европейски депутати и 5 хил. подписа за парламентарните. Този праг да падне съответно - на 5 хиляди и на 3 хиляди подписа, за да се даде по-голяма възможност за участие в изборите.

Очаквате ли утре президентът Росен Плевнелиев да не връчи мандата на ДПС, а да го връчи на Синята коалиция?

Всичко е възможно. Моето лично мнение е, че това не е правилната и политически аргументирана посока.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване