03/04/13 13:24
(http://www.klassa.bg/)

Рекорден брой от 259 кандидати са номинирани за Нобеловата награда за мир

Рекордните 259 кандидати, от които 209 лица и 50 организации, са включени в списъка за Нобеловата награда за мир, която ще бъде присъдена през октомври в Осло, съобщи Нобеловият институт. "Тенденцията е към повишение, не всяка година, но почти всяка", заяви пред АФП директорът на Нобеловия институт Гейр Лундестад (на снимката). "Това отразява нарастващия интерес към наградата. Номинациите идват от цял свят", посочи той. Предишният рекорд беше от 2011 г., когато имаше 241 кандидати за наградата.
Списъкът с кандидатите се пази в тайна от Нобеловия комитет в продължение на 50 години, но номиниращите могат да обявят публично имената на избраниците си. Тази година сред известните кандидати фигурират пакистанското момиче Малала, европейски правозащитници, като руската неправителствена организация „Мемориал“, бившият американски президент Бил Клинтън и президентът реформатор на Миянма Тхейн Сейн. Депутати и министри от всички страни, някои университетски преподаватели, бивши лауреати, членове на някои международни организации и на Нобеловия комитет, т.е. хиляди хора, могат да номинират кандидати. Крайният срок за изпращане на кандидатури е 1 февруари.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване