03/04/13 14:30
(http://www.hsnovini.com/)

РИОСВ- Хасково отчете завишен контрол при опазването на околната среда през 2012 г.

РИОСВ- Хасково изнесе отчет за дейността си през 2012 г.

Завишен контрол по опазване на околната среда и увеличение на проверките през 2012- та в сравнение с 2011- та година сочат данните за дейността на РИОСВ- Хасково.

През изминалата година експертите от местната еко- структура са извършили 1227 проверки на 999 обекта, от които проверки 539 са извънредни.

“Те са от порядъка на 40 % от цялата контролна дейност. Тези извънредни проверки се извършват по заповед на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, по нареждане на областния управител, полицията, прокуратурата във връзка с приемателни комисии на обекти и т. н. В това число влизат и проверките, които се извършват по сигнали. Нямаме фрапиращи случаи по замърсяване на околната среда. Голяма част от случаите са за бедстващи птици в пролетния сезон, когато малките се опитват да излизат от гнездата и се случват доста инциденти с тях”, коментира директорът на РИОСВ- Хасково инж. Димитър Илиев.

Значителен е броя на проверките по сигнали и жалби, които за 2012 г. са били 160. 70 от тях са на Зеления телефон на инспекцията. Общият брой на проверките е по- голям от предходната година, когато са били  извършени 510 планови и 474 извънредни проверки. През отчетния период за изпълнението на екологични изисквания или отстраняване на констатираните нарушения са били издадени 683 предписания. Съставени са били 71 акта и 72 наказателни постановления на обща стойност почти 170 000 лева.

За 2012- та година данните от пунктовете за мониторинг на качеството на атмосферния въздух в Хасково, Димитровград и Кърджали сочат, че най-голямо е завишението на фини прахови частици в Димитровград.

Една от основните причини за стойностите в областите е използването през зимната част от годината на твърди горива от домакинствата. На територията на Димитровград замърсяването със серен диоксид се дължи основно на енергийния комплекс “Марица Изток” и на дейността на ТЕЦ “Марица-3″.

За 2012- та година са намалени превишенията на средночасовата норма за серен диоксид и са регистрирани нормални стойности на олово и кадмий в атмосферния въздух на Кърджали, като причината е била главно в прекратената производствена дейност на Оловно- цинковия комбинат.

Стана ясно, че от петък вече има утвърдени 6 нови микрорезервата в Хасковска и Кърджалийска област. Те са за растителни видове, уточниха от местната еко- структура.

Подробности можете да научите в новините на телевизия Рекординг.

Хасково Новини

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване