03/04/13 05:50
(http://www.klassa.bg/)

Родман защити баскетболната дипломация

Американската звезда на баскетбола Денис Родман защити в неделя по телевизията в САЩ неотдавнашното си пътуване до Северна Корея. Той каза, че лидерът Ким Чен Ун, когото описа като "приятел", не иска война, а обикновено телефонно обаждане от страна на Барак Обама.

Запитан за състоянието на правата на човека в Северна Корея от Ей Би Си /АBC/, Денис Родман каза, че "не е дипломат. "Аз не съм му апологет, не оправдавам това, което той прави", защити се той.
Но Родман повтори, че Ким Чен Ун е "приятел". Той потвърди, че синът на бившия диктатор Ким Чен Ир, който почина в края на 2011 г., му е казал: "Аз не искам война".
"Той иска Обама да направи едно нещо, да му се обади", каза Родман.
Белият дом реагира в неделя чрез говорителката на Съвета за национална сигурност, Кейтлин Хейдън.
"Съединените щати имат преки канали за комуникация с КНДР /Корейската народнодемократична република/, каза тя в изявление. "Ние сме призовали ръководството на Северна Корея да се вслуша в призивите на президента Обама да поеме по пътя на мира в съответствие с техните международни задължения".
Белият дом подчерта, че със своите действия Северна Корея нарушава резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и "заплашва международния мир и сигурност".
"Вместо да харчи пари, за да организира спортни събития, севернокорейският режим трябва да се съсредоточи върху благосъстоянието на своя народ", се казва в края на изявлението. Това е повтаряне на думите на говорителя на дипломатическото ведомство на САЩ Патрик Вентрел.
След мача, организиран в четвъртък от Пхенян в присъствието на Денис Родман Вентрел заяви от САЩ: "Режимът явно харчи пари, за да осигури храна и вино на чуждестранни посетители, вместо да изхрани собствения си народ".
Баскетболистът присъства на мач с Харлем Глоубтротър /Harlem Globetrotter/ заедно с лидера на Северна Корея, когото той описа като "страхотно хлапе" и "приятел за цял живот". Това му навлече критики и известно неразбиране след войнствените заявления на Пхенян и третия севернокорейски ядрен опит през февруари.
Бившият играч на Чикаго Булс заяви за Ей Би Си, че Ким Чен Ун е "много скромен", но обича "властта" и "контрола".
Денис се впусна в защита на дипломатическия потенциал на баскетбола: "Той обича баскетбола. Казах му, че Обама също обича баскетбола. Да започнем с това".
Младият Ким Чен Ун, който получи образованието си в Швейцария, е привърженик на Чикаго Булс. Докато точната му възраст не се знае със сигурност, Родман заяви, че е на 28 години.
Северна Корея и САЩ, съюзник на Южна Корея, не поддържат дипломатически отношения.
"Това, което направих е историческо", похвали се баскетболистът. "Ще се върна", обеща Денис Родман.

























АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване