03/04/13 07:52
(http://www.klassa.bg/)

Цялото гръцко правителство днес е в Истанбул

Премиерът на Гърция Андонис Самарас и турския му колега Реджеп Ердоган ще водят преговори в Истанбул и ще участват в заседание на Висшия съвет за сътрудничество между Гърция и Турция и предприемачески форум.
Очаква се, освен икономическите проблеми премиерите да обсъдят и редица остри въпроси на двустранното сътрудничество.
Такива са разграничението на шелфа и изключителните икономически зони, както правата на националните малцинства и религиозното образование.
Планирана е среща на Самарас с президента на Турция Абдулах Гюл, съобщи пресслужбата на гръцкия премиер. Очаква се подписване на редица споразумения.
Заедно с премиера на Гърция са външния министър и практически всички министри – на отбраната, на развитието, на транспорта, на образованието и религиозните въпроси, на обществения ред и защита на гражданите, на културата и спорта, на селското стопанство, здравеопазването, туризма, търговския флот и други.
В икономическия форум ще участват стотина гръцки и двеста турски предприемачи, съобщи РИА"Новости".
Ердоган заяви в навечерието на визитата, че Турция би искала да установи с Гърция отношения на стратегическо сътрудничество.

Политически проблеми

Между Атина и Анкара остават нерешени редица остри проблеми. В началото на януари гръцките медии съобщиха, че правителството на Гърция има намерение да подаде заявление в комисията на ООН по морско право за потвърждаване на границите на своя континентален шелф и изключителна икономическа зона. Правителството на Турция призова Атина да не прави едностранни стъпки, обещавайки ответни мерки. Проблемът е в това, че разстоянието между гръцки острови и турското крайбрежие често е от порядъка на няколко километра, а някои територии се оспорват от двете страни. Отношенията се изостриха, след като Гърция и Кипър съобщиха за откриването на големи запаси от петрол и газ в своята изключителна икономическа зона.. Турция и Гърция проведоха серия отделни военноморски и военновъздушни учения. Атин няколко пъти през последните месеци обвинява Анкара в нарушаване на въздушното пространство.
Освен това Турция би искала да организира преподаване на исляма в училищата на тези райони на Западна Тракия, в които има турско малцинство. Гръцкият парламент се изказа против въвеждането на длъжности в тези училища за 240 имами. Не се харесва на Анкара и приетия преди няколко години т. нар. "закон за имамите", уреждащ отношенията между властите в Гърция и ислямското духовенство. Турция иска да построи джамия в Атина и е готова да отдели средства за това.
При януарската си среща със Самарас Ердоган повдигна въпроса и сайтът на премиера на Турция съобщи, че Самарас се е отнесъл положително към предложението да се построи джамия с турски пари. В гръцкия парламент няма подкрепа за тази инициатива – в конституцията на страната е записано, че господстваща религия в православното християнство.
В гръцката столица живеят десетки хиляди мюсюлмани от страните от Близкия изток и Африка и Индийския субконтинент. Атина е единствената европейска столица, в която няма джамия.
Гърция е недоволна от плановете на Турция да превърне православни храмове в джамии – например световноизвестният византийски храм – Света София, където от 1935 година има музей. Планове за превръщана в джамия има и за църквата Св. София в Трабзон.

От другите проблеми вероятно ще бъде поставен въпросът с допускането от Турция на нелегална емиграция към Гърция. Благодарение на построената от Гърция ограда край Марица, на сухопътната граница с Турция близо до Одрин, потокът нелегални имигранти в Гърция намаля десетки пъти. Остава обаче открит морският път за нелегално влизане в Европа.

Повече шансове за взаимно разбирателство вероятно ще има на икономическия форум.





















РИА"Новости"

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване