03/04/13 11:47
(http://www.klassa.bg/)

Яне Янев: Публично ясни трябва да са доходите на шефовете на ЕРП-ата

РЗС предлагат имуществото си да декларират не само висшите държавни служители, а и директорите на ЕРП-ата, ТЕЦ-овете, ВЕЦ-овете, както и кандидатите за народни представители. Това стана ясно на пресконференция, на която лидерът на РЗС Яне Янев представи проект за изменение и допълнение на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, предаде репортер на Агенция „Фокус” . Янев предлага да се смени и заглавието на закона - Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и обществени длъжности.
„Трябва да излязат парите и имуществото на тези, които са пазени с чадър. Новият закон посочва кои хора ще подлежат на незабавно вписване в регистрите на Сметната палата – българското общество да разбере какви са заплатите на шефовете на ЕРП-ата.
Лицата заемащи ръководни длъжности или са в управителните органи на Всички ЕРП, ВЕЦ, ТЕЦ, всички останали енергопреносни предприятия, шефовете на надзорните и управителните съвети”, заяви Янев. Според него трябва да са публично ясни и доходите на българските еврокомисари. „България дължи годишна внoска на ЕС. Коректно и почтено е да се знае какви доходи получава Кристалина Георгиева и Меглена Кунева. Обществото трябва да има информация за лица, които заемат длъжности в структури на ЕС и НАТО. Досега тези лица бяха пазени. Кой ги криеше? Кой направи така тези хора да не подлежат на контрол на държавата?”, коментира Янев.
„Всички лица в управителни органи на организации с нестопанска цел трябва да декларират доходите си. Защото те са трансформират от какавиди в пеперуди в политическото пространство и се превръщат в партии. Всички организации, които са регистрирани в обществена полза, да декларират”, подчерта Янев. Според него всички кандидати за народни представители на предстоящите избори също трябва да декларират доходите и имуществото си. „След дъжд качулка. След като бъдат избрани, тогава декларират доходите си. Слагаме разпоредба всички кандидати за народни представители в 14 дневен срок да декларират. Тогава обществото ще има информиран избор”, заяви той. „И съдебната система не може да остане скрита и покрита. Не може инспекторатът към ВСС да не подлежи на контрол по смисъла на този закон. Искаме инспекторатът ежегодно да декларира”, каза Янев. Той уточни, че днес законопроектът ще бъде изпратен на медиите във вида, в който е входиран.





















Мария КАЛОЯНОВА
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване