03/05/13 13:30
(http://www.hsnovini.com/)

Георги Иванов: Настройват гражданите, че общината е виновна да им режат кабелната и интернета

Георги Иванов

В общината няма постъпило нито едно искане от страна на оператори за изкопни работи за вкарване на кабели под земята, заяви на пресконференция днес градоначалникът.

„Никъде, където трябва да се копае няма искане, защото там щяхме да разрешим, понеже не е необходим документ от БТК дали на мястото съществува тяхна мрежа”, заяви Иванов.

Поводът за срещата му с медиите днес бе породилото се напрежение след като вчера от РДНСК започнаха рязането на незаконните въздушни кабели, които трябваше съгласно закона да бъдат премахнати още през 2007 година.

Георги Иванов опровегра слуховете, че общината нарочно не е издавала разрешителни за вкарване на кабелите в подземна мрежа. Той обяви, че  два от кабелните оператори са представили искания в администрацията за пускане на кабелите им в подземната мрежа на БТК. Изискване на общината в такъв случай е да й се представи чертеж на тази подземна мрежа, за да се знае къде тя съществува и дали там, за където са представени исканията има изградена такава.

„Когато се прекарват кабели в мрежата на БТК само се съгласува съответния проект и след това се плаща наем на компанията. Но всички отклонения, които трябва да се направят извън мрежата, влизат в категория строителство, където има съответни такси за разрешителни. За изграждане на отклоненията се плаща 5 лева на на линеен метър. На представените проекти никъде не са показани отклоненията. Затова е отказано разрешително, който отказ е вкаран в съда и съда също не е издал разрешение, заради липса на съответните документи”, обясни градоначалникът

Общината не е била уведомена, че започва акция за рязане на кабелите в града, стана ясно на пресконференцията днес. В администрацията не е представен и график на действията, който да указва кои улици и квартали попадат под кабелната ножица.

Затова с писма до ДНСК и РДНСК Георги Иванов е предложил акцията бъде спряна за четири месеца, като през това време общината се ангажира да направи всичко възможно кабелите на операторите да се прокарат под земата както е по закон, а ако това не се случи, тогава да се приложат всички най-строги законови мерки.

 

„Интересна бе реакцията на операторите, защото се оказа, че тази акция е срещу неизвестни извършители, а пък изведнъж се намериха оператори които заявиха, че кабелите са техни. Интересно е, че тези които уж нямаха кабели на местата, където започна акцията вчера, нададоха най-голям вой и изкараха кмета виновен. Атаката срещу кабелите е активно мероприятие, което да предизвика недоволството на гражданите и то да бъде насочено към ония, които най-малко имат вина за подобно нещо” , коментира Георги Иванов.

Сезирана е и прокуратурата, че някои от операторите си позволяват след като са им премахнати кабелите отново да ги свързват. По този начин следващите действия вече ще са срещу известен извършител. Според закона в такива случаи глобата за фирма е до 50 000 лева, а за физическо лице до 10 000 лева.

Репортаж от пресконференцията гледайте в новините на телевизия Рекординг.

Писмото до ДНСК

Хасково Новини

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване