03/05/13 22:47
(http://www.klassa.bg/)

Германия се смее на Хитлер

Бестселърът "Той се завърна" на 45-годишния германски журналист Тимур Вермес вече е разпродаден в половин милион екземпляра. Успехът на книгата, осмиваща Хитлер, е така зашеметяващ, че провокира бурни дискусии в германските телевизии и интерес от страна на световни издателства.
Ето и сюжетът. В един топъл августовски ден на 2011-та Хитлер се събужда върху зелената ливада на един парк в Берлин. Чува песента на птиците и не може да повярва, че оръдията за замлъкнали. Първата му реакция е "Къде е Борман?", но Борман го няма. Става, разтъпква се и тръгва из парка, а насреща му излизат весели тийнейджъри по дънки. После вижда супермодерните возила по улиците на Берлин. Стига до една будка с вестници. Продавачът го заговаря и неочаквано възкликва: Ама ти приличаш на Хитлер, бе! Предлага му работа - да продава вестници. Така фюрерът започва да си изкарва прехраната. Докато една телевизионна продуцентка не го разкрива и не решава да се възползва от интересния персонаж. Замъква го в телевизията,  включва го в шоу програми и го набутва в реалити формати. "Ти си страхотен, бе, цяла машина за пари!" Някогашният диктатор се превръща в тв звезда и добива огромна популярност благодарение на социалните мрежи.
И всичко това с огромна насмешка към Хитлер. Германците осмиват фюрера така, както никой друг не би могъл да го направи. Самият автор обяснява интереса си към темата с необходимостта нацията да си знае миналото и да го оценява, дори и през призмата на хумора и сатирата. Корицата на книгата също е изработена с насмешка - лицето го няма, само характерният за Хитлер кичур виси отгоре.
Романът струва 19.33 евро - сиреч аналогия с годината, в която Хитлер идва на власт - 1933-та.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване