03/05/13 13:25
(http://www.klassa.bg/)

Д. Добрев: Няма причина токът да поскъпне от юли

Няма причина токът да поскъпне от юли, стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката в оставка Делян Добрев пред БНТ. Той отрече поевтиняването на електроенергията от 5 март да е предизборно. Според него обяснението за по-ниските цени е заради обективни фактори: договорената по-ниска цена на природния газ и намаляването на процента признати разходи на електроразпределителните дружества.

"Аз не мога да прогнозирам каква ще е цената от 1 юли, това е работа на регулатора, но решението за 6-7% поевтиняване е на база на обективни фактори, които позволяват това да се случи, и те няма да се променят до 1 юли", каза Добрев. Той допълни, че "няма фактори, които да оказват съществен натиск за увеличение на цените".

Добрев коментира, че като министър е осъзнал, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не е осъществявала достатъчен контрол на пазара на електроенергия няколко дни преди да започнат протестите. Това е станало на 8 февруари - в деня, в който е получил доклада на Държавната финансова инспекция, която установи заобикаляне на обществените поръчки. "Аз не мога да си обясня как може да има за 35 милиона лева консултантски договори и за 15 милиона лв. за информационни и комуникационни технологии. Това е скандално", каза Добрев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване