03/05/13 23:02
(http://www.klassa.bg/)

Конклавът ще използва за първи път две печки при избора на новия папа

Конклавът ще използва за първи път две печки в Сикстинската капела при избора на новия папа, съобщиха италианските медии. Целта е да няма объркване при появата на белия дим, който трябва да възвести на света, че папата вече е избран. Неведнъж в този сюблимен момент са ставали гафове. Например при избора на Йоан Павел II димът, който вярващите видяха, бе първоначално сив, а после побеля. Затова при предстоящата церемония са взети необходимите мерки това да не се случи.
Ако димът, който се извиси над капелата, е черен, това означава, че папата още не е избран. Предполага се, че този дим идва от изгорелите хартии, с които гласуват кардиналите. Всъщност той се постига с горенето на мокра слама. При белия дим сламата трябва да е суха.
Двете печки ще гарантират със сигурност цвета на дима. В едната ще бъдат изгорени бюлетините на кардиналите, а в другата ще бъде произведен задължителният бял дим.
Печките вече са доставени в Сикстинската капела, а техници се заемат с монтажа.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване