03/05/13 12:49
(http://www.klassa.bg/)

Миньорите изсипаха купчина кюмюр пред ДКЕВР

Протестиращите миньори, енергетици и железничари внесоха в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране декларацията си, предаде репортер на БГНЕС.

Докато бяха вътре отвън протестиращите скандираха "Мафия", "Боклуци", "Мишоци". Парламентьорите бяха посрещнати с бурни овации. Протестиращите миньори, железничари и енергетици са вече хиляди, те скандират "Искаме правата си! Искаме работа!" и носят плакати, на които пише: "Българинът заслужава повече!", "Безпринципни управници – жалка държава!" и "Не на безотговорните действия!". Те носят и голям черен кръст, на който е изписано "Въгледобив". Като стигнаха пред сградата на ДКЕВР изсипаха под кръста купчина кюмюр - черното злато на България, за да го видят управниците. При протестиращите дойде възрастен мъж, който носеше с треперещи ръце сметката си за ток, за близо 800 лева.

Енергетиците и миньорите се опасяват, че ДКЕВР ще извади топлоелектрически централи от енергийния микс, за да се намалят средните цени на тока за бита. Напрежението бе провокирано от информацията от последните дни, както и от изказването на министъра на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев, че "единственият изход е изключването на Бобовдол и Брикел и да бъде намален делът на ТЕЦ "Марица Изток 2".

В протестната си декларация те посочват девет конкретни искания. Едното от тях е потребителят на енергия да заплаща цената, отразяваща разходите за нейното производство пренос и разпределение. В максимална степен да се ограничи прякото включване в цената за крайния потребител на добавки за зелена и кафява енергия, като разликата се компенсира по механизми, определени от държавата.

Добавката за невъзобновяеми разходи, породена от дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия на високи цени с "Ей И Ес 3C Марица Изток 1" и "Контур - Глобал Марица изток 3", въобще да не фигурира във фактурата на крайния потребител.

Друго тяхно настояване е да се създаде държавен национален фонд "Зелена енергия", чиято основна роля е да намали дела на "зелената" добавка в цената на потребителя. Те искат и да се намали таксата за пренос и за износ на електрическа енергия от сегашните 17,52 евро на мегаватчас до ниво, гарантиращо конкурентоспособност като държавата намери механизъм за компенсация на НЕК.

Федерациите към КНСБ и КТ "Подкрепа" категорично се противопоставят на варианта за търсене на единствен изход в намаляване обема на работа на ТЕЦ-овете и вследствие освобождаване на хиляди работни места в енергетиката и транспорта. Според тях това е недопустимо посегателство на държавата върху основните трудови права на работещите в секторите. Миньорите, железничарите и енергетиците ще се оправят на митинг пред сградата на ДКЕВР, а по-късно ще тръгнат и на шествие до сградата на енергийното министерство.















БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване