03/05/13 22:18
(http://e-vestnik.bg/)

Мудният парламент на Китай и бавните реформи на лидера Си Цзинпин

ДПА

Рисунка: доминиканюз

Държавните медии засипаха 1,3-милиардното население на Китай с оптимистични прогнози за икономически и политически реформи от извършения през ноември и случващ се веднъж на десетилетие лидерски преход.

Зад оптимистичните изказвания, историите за бедни, които стават богати, и обещанията на новия лидер Си Цзинпин да изкорени корупцията, се крие изключително важно предупреждение: евентуалните реформи ще отнемат не години или десетилетия, а цели поколения.

Същото предупреждение бе използвано многократно от оттеглящите се държавни ръководители - президента Ху Цзинтао и министър-председателя Вън Цзябао.

“Най-голямото препятствие (пред реформата) определено е в самата партия”, каза У Цян, политически експерт в пекинския университет “Цинхуа”. “Тя се е превърнала в консервативна група, която спъва напредъка на реформата”, каза той.

По време на неотдавнашна обиколка из Южен Китай за рекламиране на икономическите реформи, Си предупредил 80-те милиона членове на партията да избегнат съдбата на Съветския съюз през 1991 г., когато “никой не прояви достатъчно мъжество да излезе и да се противопостави” на шумните искания за демократична промяна.

Си ще стане президент на Китай след ежегодната сесия на Общокитайско събрание на народните представители парламента , която се открива утре.

Вицепремиерът Ли Къцян се очаква да наследи Вън на министър-председателския пост след партийния форум, когато нов екип от министри ще встъпи в длъжност.

В последното си обръщение за състоянието на държавата при откриването на конгреса, Вън се очаква да призове служителите в цял Китай да поддържат курса на постепенни реформи със стабилно, “относително бързо” икономическо развитие.

Партията твърди, че развива “социалистическа демокрация” и тръби, че парламентът е все по-отворен за известен дебат и медиен достъп през последните години.

Но когато утре на подиума излезе Вън, той може да очаква от трите хиляди делегати само учтиви ръкопляскания и съгласие.

“По същество това е безкритичен парламент и на този етап той може да бъде само такъв”, отбеляза Чжан Мин, политолог от “Народния университет” в Пекин.

“Те просто ще приложат това, което бе решено на 18-ия конгрес (на ККП) през ноември и ще завършат смяната на ръководството в системата на управление”, каза У.

Конгресът се очаква да одобри преструктурирането на правителствени ведомства и известни промени в икономическите политики, но теми като демократична промяна и деликатни въпроси като цензурата в интернет най-вероятно няма да бъдат обсъждани публично.

Правителството разположи хиляди полицаи, охранители и доброволци, които да попречат на дисиденти, правозащитници и автори на петиции да протестират по време на парламентарната сесия в Пекин.

В опит да поставят началото на смислен дебат, десетки реформаторски настроени учени, адвокати и активисти разпространиха отворено писмо, призоваващо депутатите да накарат правителството да ратифицира Международния пакт за гражданските и политическите права.

В Китай механизмите за поддържането на върховенството на закона “съществуват само на хартия”, заявиха реформатори. Положението е малко вероятно да се промени бързо.

За периода на “социалистическа модернизация” с бързо икономическо развитие, но без многопартийна демокрация ще са необходими десет, дори десетки поколения, каза Ху в своя реч през 2008 г. в чест на 30-годишнината от началото на икономическите реформи.

У, Чжан и повечето политически анализатори не виждат никакъв признак, че при Си Цзинпин може да настъпи каквато и да било промяна в тази политика.

В коментарна статия преди сесията на парламента китайският вестник “Глобъл таймс” предупреди отново, че за реформите в партията ще са нужни “няколко поколения”.

От ноември насам държавните медии описват Си като “човек от народа”, който следва споделената “китайска мечта” за национална сила и благоденствие.

Чжан посочи, че е твърде рано да се оценяват ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване