03/05/13 22:17
(http://e-vestnik.bg/)

Свободна търговия, натрапвана със сила

Утро.ру

Повели борба срещу кризата и геополитическите си опоненти, Европа и САЩ задействат основното си икономическо оръжие - свободната търговия. ЕС разширява своята мрежа от търговски спогодби, САЩ създават Транстихоокеанско партньорство, а започват и преговори с цел създаване на зона за свободна търговия (ЗСТ) между ЕС и САЩ. Подобни мощни ЗСТ привличат множество държави, както магнитът притегля винтчета. Дори както пламъкът подмамва пеперуди.

Взаимното отваряне на пазарите винаги облагодетелства по-развитите партньори. Те получават възможността да овладяват без затруднения нови пазари, като изтласкват местните производители. А по-слаборазвитите страни не могат вече да бранят производствата си с високи вносни мита. Апологетите на свободната търговия твърдят, че това е за добро - вместо да живуркат в “оранжерийни условия” зад високия митнически зид, по-добре фирмите да се състезават на равни начала с конкурентите от чужбина.

Но това далеч не винаги носи полза. Защото развитите страни печелят конкурентната борба не само чрез технологическо превъзходство. Често дължат успеха единствено на по-високите субсидии, намаляващи в крайна сметка продажната цена (това личи най-вече в търговията със селскостопанска продукция). Недотам богатите държави просто не могат да си позволят подобни дотации; много от тях трябва да спазват и ангажименти пред СТО, които пряко им забраняват подобни действия (например на Русия - да субсидира селското си стопанство).

САЩ и ЕС безспорно са най-развитите играчи в световната икономика. Защо са решили да разпространяват свободната търговия точно сега? По различни причини. Съединените щати са доста наплашени от геополитическото и икономическото засилване на Китай, затова гледат да сковат току до границите му блок от лоялни към тях държави, насочени към тясно взаимодействие с американската икономика.

Самата идея за Транстихоокеанско партньорство (ТТП) не е на САЩ. Обединението бе създадено още през 2005 г. от Нова Зеландия, Чили, Сингапур и Бруней. Но се издигна на качествено ново равнище през 2008 г., когато в преговорите се включиха САЩ, а след тях - Австралия, Перу, Виетнам, Малайзия, Канада и Мексико. Тази година участниците планират да дооформят и да подпишат всеобхватна, доста амбициозна търговска спогодба.

Основната цел на Вашингтон сега е да включи в ТТП един от най-силните играчи в тихоокеанския регион - Япония. Стремеж, който се дължи не само на “антикитайския” интерес (Япония също се противопоставя с всички сили на китайската експанзия) - САЩ искат да получат по-сигурен достъп до все още добре защитените японски пазари.

Страната на изгряващото слънце е въвела по-специално ограничения върху вноса на автомобили, на месо и други селскостопански продукти. Неотдавна Токио заяви, че е готов да преговаря със САЩ за свободна търговия, но премиерът Шиндзо Абе уточни, че няма намерение да жертва заради ТТП селското стопанство на страната си. Впрочем ще се наложи все пак Япония да отстъпи тук-таме пред американския напор.

Евросъюзът пък вижда в развитието на външната търговия най-доброто лекарство срещу кризата и стагнацията. Тук ЕС следва примера на Германия, която бележи доста добри икономически резултати тъкмо благодарение на износа.

През последните години ЕС съществено разшири изплетената “паяжина” от свободна търговия: влязоха в сила съответните споразумения с Колумбия, Перу и Южна Корея, започна развитието на ЗСТ с Мексико и Южна Африка, скоро ще приключат преговорите с Канада, Индия и Сингапур, подписани са спогодби за асоцииране с половин дузина латиноамерикански държави.

И ето, арсеналът на ЕС вече наброява почти 30 действащи споразумения за свободна търговия, финализират се още 8, а по други 10 се преговаря. Европейската ...

Публикувана на 03/05/13 22:17 http://e-vestnik.bg/17038/svobodna-targoviya-natrapvana-sas-sila/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване