03/06/13 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Жени вадят от кризата доминираните от мъже Балкани

Асошиейтед прес

Жените на Балканите правят политическа революция. Исторически с малко влияние в политиката на консервативния регион, те все повече заемат най-високи ръководни постове - сигнал, че традиционните правила се променят в момент, когато балканските страни се отърсват от военното си минало и се приближават към членство в ЕС.

През кървавите 90 години на миналия век, мнозина на Балканите избраха лидери бойци, предимно мъже националисти, за които мислеха, че ще ги защитят от етническите конфликти, които сринаха градове и причиниха смъртта на над 100 000 души. Новото хилядолетие донесе криза в различна форма - икономическа стагнация, висока безработица и голяма политическа корупция.

Окуражени от ЕС и повлияни от по-близките връзки със Запада, все повече и повече именно жени се намесват, за да променят стария начин на водене на бизнес в доминираните от мъже Балкани. Някои виждат жените като по-малко националистически настроени и повече насочени към нуждите на новата ера - дипломация, консенсус и компромис.

Жените винаги са били по-успешни от мъжете, с цялото ми уважение, казва Душка Латинович, медицинска сестра от контролираната от сърбите част на Босна и Херцеговина. Жените са по-чувствителни, силни, емоционални и в тези тежки времена хората се нуждаят повече от сърдечност.

Макар общите стандарти за равноправие на половете да са все още далеч от онези в западните демокрации, силно патриархалното Косово и следвоенната сръбска мини държава в Босна издигнаха жени на основни постове. Доминираните от мъже Сърбия и Черна гора приеха закони за увеличаване на броя на жените на ръководни позиции като част от усилията на държавата да убедят ЕС, че принадлежат към блока. Силата на жените в политиката е нежна сила, заяви пред АП Атифете Яхяга, президентка на Косово.

Позитивна промяна е, че нашата страна и други страни в региона дават шанс на жените. Последната новодошла в балканската политика е харизматичната 43- годишна финансова експертка Аленка Братушек, първата жена премиер в историята на Словения.

Докато Словения традиционно е по-развита от останалата част на Балканите, избирането на Братушек миналата седмица бе значимо, защото дойде в момент на дълбоки финансови и политически сътресения в малката алпийска държава. Изгряваща звезда сред словенските политици ветерни, на Братушек бе поверено консолидирането на икономиката на страната и възвръщането на доверието в държавните институции, които бяха разклатени от по-широката финансова криза в ЕС. Важно е, че това се случи в чувствителен момент, период на криза, заяви социоложката Милица Габер Антич. Това е силно послание към другите жени: “Ние, жените, можем!”

Мнозина жени вече са възхвалявани за това, че са превели своите страни през бурите. Бившият хърватски премиер Ядранка Косор пое премиерския пост в размътена обстановка, след като нейният предшественик Иво Санадер бе заставен да подаде оставка във водовъртеж на корупционни скандали. След това тя приключи присъединителните преговори на нейната страна към ЕС.

През 2011 г. в Косово, където на депутатите наскоро бяха раздадени лаптопи с набор поговорки, сред които и една, гласяща: “Мълчанието е единственото съкровище, което притежава една жена”, малко известната Яхяга бе избрана за първия в историята президент жена. Изборът бе част от компромис с посредничеството на САЩ, който сложи край на боричканията между политическите групи, доминирани от бивши бунтовници и лидери на сенчестия бизнес.

Миналата седмица в етнически сръбската мини държава в Босна друга малко известна жена политик, Желка Цвиянович бе предложена за нов ръководител на правителството, след като предишното правителство подаде оставка. Това ще я направи първата в историята жена, която ще ръководи правителство на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване