03/06/13 22:51
(http://e-vestnik.bg/)

Ли Къцян: внимателен пазител на китайската икономика

ДПА

Ли Къцян. Снимка: от тв екрана

Човекът, имащ за задача да надзирава икономическия растеж на Китай през следващото десетилетие, се очаква да продължи да проявява обичайната си предпазливост, докато се опитва да ограничи увеличаващото се неравенство на фона на капризите на глобалната икономика и урежда съперничествата между лидерите на комунистическата партия и държавните министерства.

57-годишният Ли Къцян наследява сравнително популярния премиер Вън Цзябао и обещава, че ще следва “научния възглед за развитието” на бившия партиен лидер Ху Цзинтао.

През последните години идеологията на Ху укрепва в Китай реформите за насърчаване на по-широко споделяне на икономическите печалби, защита на околната среда и устойчиво развитие.

“Реформата е като да гребеш срещу течението. Ако не напредваш, изоставаш”, заяви през декември Ли, цитиран от държавните медии.

Ли ще поведе реформите, които партията се надява да помогнат за запазване на бързия икономически растеж, да стимулират развитието на районите във вътрешността на страната, да подобрят върховенството на закона и - което е най-важно - да осигурят политическа стабилност на партията.

Бившият партиен шеф на провинция Ляонин е смятан за протеже на Ху. Според официалната му биография той е “ерудиран лидер” и “човек, който поставя хората на първо място”.

Но критиците разглеждат Ли като посредствен бюрократ и партиен идеолог.

“Той е лидер от научен тип, притежаващ правна и икономическа грамотност”, каза либералният политолог от пекинския университет “Цинхуа” Ву Кян.

“Той има правен и икономически опит за разлика от Вън, който винаги е бил бюрократ”, заяви Ву.

Ли подобно на Ху се издига, заемайки редица постове в младежката организация на комунистическата партия, след което се премества в бедната вътрешна провинция Хънан през 1998 г., където бързо се изкачва до позициите на губернатор и провинциален партиен секретар.

Ли, който е син на местен партиен служител, е учил право и икономика в Пекин. След като постепенно се издига, преминавайки през различни постове в младежката организация и прекарвайки шест години в Хънан, през декември 2004 г. се премества в североизточната “промишлена” провинция Ляонин.

Времето му като партиен шеф беше съпроводено от противоречиви моменти. Правозащитници обвиниха Ли в прикриване на епидемия от ХИВ СПИН след заразяването на десетки хиляди хора чрез незаконни или ръководени от правителството схеми за продажба на кръв в края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век.

Но правителството защити Ли и му гласува доверие, като по-късно му възложи да ръководи здравните реформи за предоставяне на достъп на повечето жители на селските райони до основни медицински услуги.

“На среща за предпазване и лечение на ХИВ СПИН в Китай той насърчи представителите на неправителствени организации да говорят повече за техните проблеми, въпреки че това забави срещата му с други служители”, се казва в официалната му биография.

Според нея Ли “веднага е поставил предпазването и лечението на ХИВ СПИН начело в дневния ред”, когато е бил назначен за партиен секретар в Хънан през 2002 г., след като четири години е служил като заместник-секретар.

Ли също така беше похвален за това, че заведе първата високопоставена китайска делегация на посещение в Северна Корея, а после в Южна Корея, което помогна за “успокояване на напрежението на Корейския полуостров” през октомври 2011 г.

Като малък той е учил китайски език и култура при известен учител в родната си провинция Анхуей.

“Този рядък опит, съчетан по-късно с образоването му в Пекинския университет, го е превърнал в обучен, красноречив човек с бърз ум”, се казва в биографията му.

Говори се, че той чете произведения на английски ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване