03/06/13 14:19
(http://www.klassa.bg/)

Обама изрази подкрепата на САЩ за Венецуела след смъртта на Чавес

Броени часове след новината за смъртта на Уго Чавес във вторник следобед местно време президентът на САЩ Барак Обама потвърди подкрепата на САЩ за венецуелския народ, предаде АФП. В страната бе обявен 7-дневен траур за нейния президент, който загуби 2-годишната борба с рака. Обама посочи в краткото си писмено изявление, че САЩ са заинтересувани от бъдещите конструктивни отношения с Венецуела. Затова пък реакциите в американския Конгрес бяха доста по-злонамерени. Ед Ройс например, председател на комисията по външните работи в Камарата на представителите, нарече Чавес диктатор, чиято смърт е подкопала алианса на антиамериканските левичарски лидери в Южна Америка. „Добре, че се отървахме от тиранина“, се казва в изявлението на Ройс.
В Куба също обявиха 3-дневен траур за смъртта на Уго Чавес, когото правителството на страната нарече „истински син на Фидел Кастро“. Чавес спечели миналата есен трети президентски мандат, но поради болестта така и не положи клетва. До 30 дни по конституция във Венецуела трябва да бъдат свикани нови президентски избори. Дотогава страната ще бъде управлявана от вицепрезидента Николас Мадуро.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване