03/06/13 16:37
(http://www.hsnovini.com/)

Превръщат река Марица в сцена на културен и еко фестивал

Проектът бе представен днес в община Димитровград

Река Марица ще се превърне в сцена на културен и еко фестивал през юни тази година. Арт форумът се осъществява по проект на община Димитровград.

Формула Марица Арт – Еко фестивал” е ново събитие за културния календар на Димитровград. Идеята му е да използва река Марица като обща тема за творчески дейности. Фестивалът ще се проведе на 8 юни на мястото, където всяка година се извършва ритуала по спасяване на кръста на Йордановден. В артфорума могат да участват димитровградчани без ограничение на възрастта.

Събитието около реката ще обедини традиция и съвременност, различни социални групи и пространства и ще доведе до появата на нови художествени продукти и на нови форми на изкуството, в които е представена общата идея за местна идентичност. Ще бъде използван оригинален подход за включване на жителите на общината в събитието. В подготвителната фаза на фестивала ще се осъществяват различни творчески дейности.

Предвижда се и изработването на плавателни средства от екологични и годни за рециклиране материали

Чрез използване на еко материали и материали, годни за рециклиране, ще се проектира и създава парково обзавеждане като пейки, маси, кошчета за събиране на отпадъци, декоративни скулптури и др. Предвижда се и изработването на плавателни средства отново от екологични и годни за рециклиране материали, които да се ползват за развлечение по река Марица, както и за художествено преобразяване на традиционните за района лодки каици, които в миналото са били използвани за превоз на товари по течението на реката.

Учениците в няколко училища пък ще участват в конкурс за най-атрактивна реклама на събитието в социалните мрежи като Фейсбук и Туитър. Допълнително в 6 училища ще бъдат създадени творчески депа и арт работилници.

Целта на Община Димитровград е фестивалът да се осъществява всяка година, като към него бъдат привлечени и участници от други градове, разположени до реки, включително и извън България. Проектът се осъществява по оперативна програма “Регионално развитие” и е на стойност близо половин милион лева.

Репортаж гледайте в новините на телевизия “Рекординг”.

Хасково Новини
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване