03/06/13 13:51
(http://www.klassa.bg/)

Производителността на труда расте с 5.5% през четвъртото тримесечие на 2012 г.


През четвъртото тримесечие на 2012 г. брутният вътрешен продукт, произведен от един зает се увеличава с 5.5% в сравнение със същото тримесечие на предходната година, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). За същия период заетите лица в икономиката са средно близо 3.132 млн. човека. Общият брой отработени часове е над 1.32 милиарда. Един от начините за повишаване на производителността е намалението на заетите – което е драстично през последните две години - като така статистически на едно лице се пада средно по-голяма добавена стойност.

Така на едно заето заето лице се падат 6732 лв. от текущия обем на БВП, като всеки зает създава средно 16 лв. БВП за един отработен час. Брутната добавена стойност средно на един зает през четвъртото тримесечие на 2012 г. реално се увеличава с 5.8%, толкова е и нарастването спрямо един отработен човекочас през съответното тримесечие на предходната година.

По предварителни данни за четвъртото тримесечие на 2012 г., равнището на производителността на труда е най-високо в сектора на услугите - 6565 лв., като брутна добавена стойност средно на един зает е 15.1 лв. за един отработен човекочас.

В индустриалния сектор всеки зает произвежда средно 5825 лв. брутна добавена стойност, като за един отработен човекочас се създават средно 13.7 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор, кадето се падат средно по 1468 лв. брутна добавена стойност на един зает и 3.9 лв. за един отработен човекочас. В структурно отношение заетостта по икономически дейности през четвъртото тримесечие на 2011 г. и 2012 г. показва увеличение на относителния дял на заетите в сектора на услугите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване