03/06/13 11:15
(http://www.klassa.bg/)

Проф. Даниел Либескинд стана Доктор хонорис кауза на Нов български университет

Нов български университет удостои проф. Даниел Либескинд с титлата „Доктор хонорис кауза на Нов български университет“.
Световноизвестния архитект провежда за първи път в България уъркшоп със студенти като част от Академично архитектурно ателие към НБУ.
Работата на проф. Либескинд със студенти от департамент „Архитектура“ стартира на 4 март и продължава до 8 март 2013 г., като бъдещите архитекти ще работят върху теми свързани с обновяването, реконструкцията и адаптацията на архитектурно-градоустройствените обществените пространства в гр. София.
Архитект Даниел Либескинд е признат теоретик и практик на съвременната архитектура, вдъхновител и новатор. „Това което ме интересува е създаването на пространство, което никога не е съществувало. Да създадем нещо, което никога не го е имало. Пространство в което никога не сме влизали, освен с умовете си и с духа си. Мисля, че именно това е в основата на архитектурата.“ споделя Либескинд.
Американският архитект е автор на множество емблематични сгради, поредното постижение на студиото на Даниел Либескинд е избрано да разработи проекта „Кота нула“ в Ню Йорк, на мястото на Световния търговски центът, станал обект на терористична атака на 11 септември 2001 г. Проектът по думите на Либескинд е „изцеление за Ню Йорк“, „паметно място“, „проект, чрез който ще се покаже устойчивостта на американската нация“.
„Студио Даниел Либескинд“ реализира едни от най-запомнящите се архитектурни проекти, като залага на оптимизъм, изразяване, радиалност в архитектурата, емоция, противопоставя се на компютърната архитектура и вярва, че уникалните сгради се сътворяват от ръцете. Даниел Либескинд завършва първата си сграда на 52 годишна възраст. Дотогава работи в сферата на архитектурната теория, а критиката определя проектите му като невъзможни за реализация.
Със създаването на Академично архитектурно ателие към Нов български университет и гостуването на арх. Даниел Либескин, НБУ стартира активностите си за принос за избора на София за културна столица на Европа през 2019 г.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване