03/06/13 23:04
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ и кризата на 99-те процента

Доходите в САЩ са разпределени много по-неравномерно, отколкото преди кризата, сочат нови данни. Според много икономисти, за разлика от преди, сега това е проблем.

2008 година бе не само годината, в която избухна световната финансова криза. Това беше и лоша година за продавачите на яхти и производителите на луксозна мода. Клиентите им вече не разполагаха с достатъчно пари, борсовите курсове се сринаха. Банкери, които получаваха големи бонуси, загубиха работата си.

Това обаче се случи в миналото. Междувременно яхтите отново се продават добре. Никой не се възстанови от кризата толкова бързо, колкото богаташите. Според нови данни от три години доходите на най-богатия 1 % от жителите на САЩ отново нарастват - дори през 2009 година, когато американската икономика все още бе на дъното и останалите 99 % от населението с всяка следваща година имаха все по-малко пари по сметките си.

Данните не са предоставени от някой институт с леви възгледи, а са част от изследване на икономиста на от Berkeley Емануел Саез. От години експертът редовно проучва статистическите данни на американските данъчни власти и в крайна сметка заедно с французина Томас Пикети е изготвил поредица от данни, показваща разпределението на доходите в САЩ през последните осем десетилетия. Трудовете им не само са осигурили на двамата изследователи звезден статут в научната общност, но и разпалиха в САЩ дебат за справедливостта и равните възможности.

Тезата на двамата икономисти: САЩ са се превърнали от предполагаема страна на неограничените възможности в рай за получаващите високи доходи. Финансовата криза пък разцепи страната още по-силно на голяма група губещи и малък кръг печеливши. Най-новите данни от януари тази година сочат, че повечето граждани разполагат с 12 % по-малко пари, отколкото преди пет години. Същевременно хората с най-високи доходи са увеличили приходите си с 11 %. Казано с други думи - колебливият подем на американската икономика в крайна сметка е от полза за богатите.

Кризата, в която бяха унищожени милиарди долари само за кратко прекъсна тенденцията към по-силна диференциация на доходите. Докато през периода 1945-1970 година най-богатите 10 % сред американците са получавали средно 30 % от общия доход на нацията, то през следващите години този дял рязко се повишава. Още през 2007 година най-богатите 10 % си осигуряват почти 50 % от общия доход.

“Това е най-високата концентрация на доходи откакто през 1917 година започва да се води статистика”, пише Саез.

Борсите се възстановяват по-бързо от пазара на труда

Това се дължи и на факта, че по-богатите получават повече доходи от финансови инвестиции, отколкото средната класа или бедните. Като цяло фондовите борси се възстановяват по-бързо от пазара на труда. Индексът Дау Джоунс почти се е върнал на предкризисното си равнище, докато безработицата все още е много над предкризисното равнище от 8 %.

Освен това богатите и високо образованите могат по-бързо да се дистанцират от лошото състояние на пазара на труда. Те печелят от глобализацията, тъй като висококвалифицираните кадри в свят със свободни търговски потоци биват възнаграждавани с по-високо заплащане.

При това не само пазарните сили увеличават приходите на богатите. Политиката също много помага - банките могат на плащат огромни бонуси и заплати, тъй като чрез политически решения финансовият пазар беше дерегулиран.

И в други страни от години пропастта между бедни и богати се разширява. Според изследване на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от 2011 година в повечето развити страни доходите са разпределени много неравномерно. Германия ...

Публикувана на 03/06/13 23:04 http://e-vestnik.bg/17054/sasht-i-krizata-na-99-te-protsenta/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване