03/06/13 09:00
(http://www.klassa.bg/)

Старост и здраве - къде в ЕС положението е най-добре?

Годините на живот в добро здраве на мъжете и жените в ЕС са били средно около 62 години за 27-те страни-членки, отчита анализ на "Евростат", посветен на здравословното състояние на хората в третата възраст и проведен през 2011 г.

Изследването е разделено на две части - перспективата пред 50-годишните и онези, които вече са достигнали 65-години.

Според европейската статистика на европейците 50-годишна възраст от ЕС-27 се очаква да прекарат още поне 18 години в добро здраве.

На 65 годишна възраст европейците могат да очакват още 9 години живот в добро здраве, прогнозира "Евростат".

Данните за България показват, че жените и мъжете у нас се радват на добро здраве средно 65,9 години (жени) и 62 години (мъже).

Статистически жените на 50 години у нас могат да имат добро качество на живот още 20 години, а на 65-годишна възраст - още около 10 години.

За българските мъже на 50 години европейската статистика дава 17,5 години добър живот, а за 65-годишните - още 9 здравословни години.

По прогнозни данни на НСИ хората между 50 и 70-годишна възраст у нас през 2020 г. се очаква да бъдат около 2 млн. души.

През 2030 г. техният брой ще се увеличи до 2,2 - 2,5 млн.

Според анализа на "Евростат" мъжете и жените в Швеция и Малта биха могли да очакват да живеят повече от 70 години в добро здраве. Следват Люксембург, Гърция и Ирландия (67 години за жените и 66 г. - за мъжете).

Анализът отчита най-ниски стойности като качество на здравето за Словакия - 52 години за мъжете и жените и Словения - 54 години за двата пола.

Според изследването, 50-годишните европейци имат най-високи шансове за здрав живот в Швеция - още 26 години, Малта - още 23 години, Дания, Люксембург, Ирландия, Великобритания - още 22 години и др.

За 65-годишните европейци най-добро здравословно състояние се очертава отново в Швеция - още 15 години. Най-мрачна е перспективата за Словакия - 3-4 години живот в добро здраве и Словения - около 6 години в добро здраве за двата пола.
















"Евростат"

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване