03/07/13 21:41
(http://www.klassa.bg/)

Habanos фестивал събра ценители в Куба

Две нови витоли Montecristo: Petit N2 и Double Edmundo, първата Partagás Gran Reserva, както и пускането на марката Vegueros на ново фокусират интереса на посетителите на XV Фестивал на пурата в Хавана.
Присъствието на личности като тенисиста Борис Бекер, певицата Омара Портуондо, играчът от NBA Гари Пейтън, италианският тенор Дарио Балзанели и интересният поглед към света на гурме гастрономията, както и съюза между Habanos и Риоха, са основните акценти по време на ексклузивния Фестивал.
Продажбите на Grupo Habanos отбелязват значителния 6% ръст за 2012 г.

XV Habanos фестивал отбеляза присъствие на ценители на кубинските пури от повече от 70 страни, както и международно известни личности, почитатели на най-добрия тютюн в света. Всички те се насладиха на актуалните за тази година представяния от Habanos S.A. и уникалната програма по време на едноседмичното събитие в края на февруари в Хавана, Куба.
Присъстващите известни личности на XV Habanos фестивал тази година са музиканти и специалисти по гастрономия: бившият номер едно в света тенис играч Борис Бекер; звездата от NBA Гари Пейтън; италиански тенор Дарио Балзанели, считан за наследник на Лучано Павароти, който заедно с легендарната кубинската певица Омара Портуондо изпълниха представление на живо по време на гала вечерта. Авангардните хърватски готвачи Григур Бакшич, Зоран Симунич и Пантелия Пекич, членове на клуб Gastronomadi, представиха своите творения в кухнята, използвайки най-добрия тютюн в света. Ястията можеха да бъдат опитани по време готварското шоу "Тютюн и кулинария". Алиансът между Habanos и Риоха, със селекция от най-добрите комбинации между двете запазени места за произход, бе една от топ темите на Фестивала.
Историческата крепост El Morro се превърна в сцена за вечерта за посрещането на гостите. Участниците можеха да пробват новите витоли от Montecristo. Първата Petit N2 обогатява историческата Línea Clasica след много години чакане, като е отличната възможност ценителите да се насладят на вкуса и аромата на Montecristo за по-кратко време благодарение на иновативния си фигурален формат в единия край. Double Edmundo е втората витола, която Montecristo представи, предлагайки по-голям формат за едночасова наслада на аромати и вкусове на класическата линия Edmundo. Двете витоли носят новата лента/ринг на марката, в съответствие със простота и елегантността на Montecristo.
Вечерта на 28 февруари бе посветена на Vegueros – една много специална среща в чест на усилената работа на производителите на най-добрия тютюн в света, без чийто принос великолепните Habanos не биха съществували. Това събитие се проведе в протоколната зала на фабриката El Laguito, за да отбележи повторния старт на марката Vegueros. Витолите Tapados, Entretiempos и Mañanitas – са изцяло ръчна изработка от цели тютюневи листа, замислени за по-достъпния ценови сегмент и са средни към силни на вкус. Вечерта отрази отношенията между кубинския тютюн и кухнята, като едно от ястията, което се поднесе, включваше тютюн като съставка. Хърватските готвачи Григур Бакшич, Зоран Симунич и Пантелия Пекич, членове на клуб Gastronomadi, контролираха подготовката на храната.
XV Habanos фестивал приключи на 2 март 2013 г. с гала вечер в чест на марката Partagás, основана през 1845 г., която тази година представя първата по рода си Gran Reserva в своята 168-годишна история: Lusitanias Gran Reserva Cosecha 2007. Тази витола е изцяло ръчна изработка с цели тютюневи листа, избрани след щателен подбор от т.нар. „лигадор“ – майстор на смесването на листата Арналдо Бичот, който комбинира листа от реколтата за 2007 г. от местността Вуелта Абахо, отлежали в продължение на 5 години, в тютюневите области Сан Хуан и Мартинес и Сан Луис, които са защитени наименования за произход. Вечерта италианският тенор Дарио Балзанели изпя известната кубинска песен "La Comparsa". Легендарната кубинска певица Омара Портуондо представи изпълнения с оркестъра Maestro Patterson и танцовата трупа Maestro Santiago Alfonso.
На годишните Habanos Awards Дани Главър, известен холивудски актьор, получи Специалната награда от Фестивала за своя принос към разпространението на културата Habanos по света. Борис Бекер връчи наградата Habanos Communications.
На традициония търг на умидори бяха събрани повече от 1,3 млн. долара за Кубинската обществена здравна система, който бе завършващият момент на XV Фестивала Habanos.
„Калиман Карибе“ ООД взе престижно отличие с грамота за принос в развитието на топ марките Cohiba, Montecristo, Romeo y Julieta, Partagas и др. в България, Македония, Албания, Армения. Отличието е придружено с картина от Саида дел Рио – име в кубинската авангардна живопис от световна величина.

Други дейности по интереси
Широкообхватна програма на XV Habanos фестивал поставя особен акцент върху Habano като символ на традицията, изключителността и ноу-хау, които пленяват мъже и жени в продължение на векове.
Алиансът между Habanos и Rioja бе акцентна точка по време на Фестивала – и двете са големи исторически защитени наименования за произход, които същевременно диктуват съвременните тенденции. Етапът на избор преди този съюз се проведе през януари в Испания с участието на жури от енолози, журналисти, кулинарни експерти и сомелиери, всички от тях Habanos пушачи, които направиха първата селекция от 12 вина, 6 за всяка категория , които да отидат на първия предварителен етап на 26 февруари, а след това на големия финал за избор на 2-те най-добри двойки между Habanos и Риоха. Това събитие се проведе в Palacio de Convenciones на 28 февруари.
По време на Фестивала също така се проведе XII Международен конкурс за Habanos сомелиер с победител кубинецът Педро Техеда Террес (от La Bodegida del Medio), докато най-доброто съчетание между вино и пура е за французина Фабрис Сомиер. II Международен конкурс Habanos in Images (Habanos в картини), който тази година акцентира върху фотографията, бе спечелен от Ериберто Гонзалес за творбата му „Пушачът“. Озирис Орамас от ресторант La Barca е победител в III Habanos Cata Ciega – сляпа дегустация.
Фестивалът Habanos включва и лекции от господата Фернандо Домингес Валдес-Хевия, Саймън Чейс и Еумелио Еспино, майсторски клас за навиване на пура, както и традиционните посещения на най-добрите тютюневи насаждения в местностите Вуелта Абахо, Пинар дел Рио и исторически фабрики. Тази година визитите са съсредоточени във фабриката на Partagás, както и на H. Upmann, където през 1935 г. е създадена марката Montecristo.
Финансови резултати на Grupo Habanos за 2012
През 2012 г. Grupo Habanos, която предлага 27 марки на световния пазар, реализира оборот от 416 млн. щатски долара. При постоянен валутен курс сумата възлиза на растеж от 6%. Това е положителна тенденция, която показва мощта на компанията като световен лидер, въпреки трудната икономическа и правна среда.
Луис Санчес-Аргиндей, вице-президент на Habanos S.А. разкри: "Резултатите от нашата стратегия за развитие са положителни и много окуражаващи за бъдещето на компанията. По този начин и въпреки трудната среда, през 2012 г. Grupo Habanos е увеличила продажбите си, при постоянен валутен курс, с 6% ".
Валфридо Ернандес Меса, съпредседател на Habanos S.A., каза: "Въпреки икономическата криза, която има особено силно въздействие върху пазарите ни в Южна Европа, имахме добро развитие, благодарение до голяма степен на нашата дейност в развиващите се пазари – особено Азиатско-тихоокеанския регион, Близкия Изток и Източна Европа (главно Русия), както и на доброто поведение на някои от развитите ни вече пазари като Германия, Франция и Швейцария".

За корпорация Habanos S.A.
Корпорация Habanos S.A. е световен лидер на пазара на ръчно изработени пури. За да постигне този резултат, компанията има изключителна дистрибуторска мрежа с присъствие в повече от 150 страни на пет континента. В момента Habanos S.A. разпространява всичките 27 кубински марки, които принадлежат на Habanos, са изцяло ръчно изработени (днес този процес се прилага само в Куба и е бил използван за първи път преди почти 3 века именно на Острова). Някои от най-важните марки на Habanos са Cohiba, Montecristo, Romeo y Julieta, Partagás, Hoyo de Monterrey, H. Upmann, Punch, San Cristobal de la Habana, Trinidad и Bolivar.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване