03/07/13 17:23
(http://www.klassa.bg/)

Германия блокира членството на България и Румъния в Шенген

Членството на България и Румъния в безвизовата Шенгенска зона е отложено след заплаха от германско вето. Берлин изрази опасенията си за върховенството на закона в двете страни от ЕС, предаде радио „Дойче веле”.
Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих заяви по време на срещата с европейските си колеги в Брюксел, че България и Румъния не отговарят на критериите за присъединяване към Шенгенската зона.
„В някои сфери има слабости, например във функционирането на съдебната система, което ни пречи да кажем – премахнете границите”, каза Фридрих, като предупреди, че вълна от бедни хора може да имигрират в Германия в търсене на по-добри социални услуги.
„Трябва да погледнем цялостната картина в страната от гледна точка на организираната престъпност, функционирането на съдебната система и корупцията”, добави германският вътрешен министър.
Австрия и Холандия също изразиха съмнения относно готовността на България и Румъния да се присъединят към Шенген.
Междувременно председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че Берлин политизира процеса на присъединяване на България и Румъния към Шенгенската зона. Шулц посочи, че трябва да се изчакат докладите на Европейската комисия за напредъка на двете страни.
„Ние сме общност на права. Отхвърлям налагането на политически критерии”, заяви председателят на Европейския парламент.















„Дойче веле”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване