03/07/13 14:00
(http://www.klassa.bg/)

Депутатите денонсираха на първо четене Споразумението за „Бургас-Александруполис“


Парламентът подкрепи на първо четене денонсирането на Споразумението между правителствата на Руската федерация, България и Гърция за строителството и експлоатацията на петролопровода „Бургас - Александруполис“. Миналата година правителството прие решение за прекратяване участието на страната ни в проекта, като за това бяха предизвестени и другите две страни участнички. България обаче изплати средствата, които й се полагаха да внесе за периода на първоначално участие в проеста.

Очаква се в петък законопроектът да бъде приет и на второ четене. Затова още днес икономическата комисия ще го разгледа на второ четене. В пленарната зала по време на дискусията беше министърът на финансите в оставка Симеон Дянков. Като основна причина за денонсирането на споразумението Дянков посочи, че проектът е финансово неосъществим и щял да бъде „финансово бреме не само за България, но за всички участници в него“. Дянков каза още, цитиран от БТА, че „при благоприятната схема петролопроводът щял да струва 6.8 млрд. долара, от които България би трябвало да плати около една четвърт.

От левицата пък припомниха, че екоминистерството даде още миналата година положителна оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и отбелязаха, че годишната полза за България от проекта ще е около 30 млн. долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване