03/07/13 22:21
(http://e-vestnik.bg/)

Импийчмънтът на чешкия президент - отмъщение заради ЕС?

Правда.ру

Вацлав Клаус. Снимка: еуреферендум - блог

Чешкият президент Вацлав Клаус е подложен на импийчмънт заради обвинения в държавна измяна. Решението бе взето в атмосфера на народно възмущение. Хората са недоволни от амнистията, обявена от Клаус и облагодетелствала високопоставени корупционери. Но може би зад атаката стоят недоволни от политиката му спрямо ЕС - Клаус спъваше европейската интеграция.

***

Президентът на Чехия Вацлав Клаус - ветеран от европейската политика, бе подложен на импийчмънт. Сенатът го обвини в държавна измяна и препрати въпроса в Конституционния съд. Така продължилата над 20-години политическа кариера на Клаус май ще приключи донейде прибързано.

След 10 години на президентския пост, петгодишно премиерстване и четири години като председател на долната камара в парламента политикът явно бе разчитал да се оттегли с гордо вдигната глава. Защото има предостатъчно постижения - практически образцови реформи в прехода от социализъм към капитализъм, мирен и цивилизован развод със Словакия. А и на международната арена гласът на Клаус се чуваше далеч по-силно, отколкото е обичайно за лидер на малка страна с десетмилионно население.

Противниците му обаче пренебрегнаха тези минали заслуги. На 4 март горната камара на чешкия парламент произнесе тежка присъда срещу държавния глава. Според повечето сенатори Клаус е извършил държавна измяна. Сред греховете му се посочва и частичната амнистия на лица, замесени в шумни корупционни афери. Обвинен е също, че съзнателно е бавел назначаването на съдии в Конституционния съд и е отказал да ратифицира ред жизненоважни документи на Евросъюза.

Случаят със 71-годишния Клаус ще бъде разгледан от Конституционния съд, чието решение се очаква към края на месеца. Интересно е, че дотогава президентският му мандат вече ще е приключил - на 8 март висшият пост ще бъде поет от Милош Земан. Всъщност Клаус е заплашен от символично наказание - да изгуби президентската пенсия и правото отново да се кандидатира за държавен глава. Стигна се обаче до твърде шумна история.

Скандалът тръгна от новогодишната амнистия, която Клаус обяви на 2 януари. Една от точките в указа гласеше, че в ред случаи правоохранителните органи трябва да спрат разследването, ако то продължава над осем години, а съответният член предвижда под 10 години затвор. Още в края на февруари президентът отправи сигнал, че не се кани да даде заден ход; обществото бездруго вече кипваше от негодувание . . .

Защото амнистията обхвана лица, разследвани по повод множество шумни криминални дела. Сред тях е бившият президент на чешката футболна федерация Франтишек Хваловски, заподозрян, че е спечелил с измама над 15 милиона евро. И само за месец доверието към отиващия си държавен лидер падна двойно - от 53 на 26 процента. Президентското обкръжение отказа да обясни подробно мотивите за подобен указ, с което само разгневи Сената и ускори процеса.

Недоволството се засили още повече заради корупционните скандали, разтърсващи Чехия напоследък - замесени бяха министрите на отбраната и на транспорта, също и бивш кмет на Прага. Междувременно срещу бившия премиер Станислав Грос валят упреци, че не може да обясни с какви пари е купил скъпия си апартамент в столицата. А друг бивш министър-председател - Мирек Тополанек, бе засечен на повече от “странна” раздумка с бизнесмени на някаква вила в Италия.

Да бяха избухнали в благополучни времена, тези скандали едва ли щяха да отекнат тъй силно. Днес обаче всичко се развива под знака на кризата. Преди година правителството реши да уволни 24 хиляди държавни служители; социалните разходи постоянно бяха орязвани.

Миналата ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване