03/07/13 16:03
(http://www.klassa.bg/)

КЗК обвини „Енерго–Про” в злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви на „Енерго–Про Продажби“АД твърдение за извършено нарушение по Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение на пазара по снабдяване (продажба) с електрическа енергия на потребители. Нарушението може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите, смята комисията.

Производството е образувано във връзка с постъпило писмо от страна на политическа партия „Свободен народ“. Предмет на проучването е поведението на „Енерго–Про Мрежи“АД, гр. Варна и „Енерго–Про Продажби“АД във връзка с преустановяването на електрозахранването на помпените станции на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Добрич, осъществено на 13 септември 2012 г.

Събраните материали по преписката показват, че „ВиК“ ЕООД, гр. Добрич заплаща вноски по споразумителните протоколи за разсрочено плащане, сключени с „Енерго-Про Продажби" АД. Високият размер на задълженията на дружеството е свързан най–вече с невъзможност за погасяване на текущи задължения. „Енерго-Про Продажби" АД е напълно запознато със затрудненията на предприятието и преди да премине към преустановяване на захранването, би следвало да вземе предвид факторите, които обосновават забавените плащания, както и добросъвестността на клиента в опитите му да изпълни ангажиментите си, заявяват от КЗК.

Антимономолният регулатор е установил, че прекъсването на електрозахранването на „ВиК“- гр. Добрич е резултат от едностранното поведение на „Енерго–Про Продажби“ АД. По този начин „ВиК“ е лишено от възможността да предоставя услугите по снабдяване с питейна вода на населението на община Добрич.

Така господстващото електронертийно дружество възпрепятства ВиК-доставчика при извършване на търговската му дейност и ограничава предоставянето на водоснабдителни и канализационни услуги на крайните потребители на територията на общината, които от своя страна са изрядни платци.

От КЗК допълват, че в срок до 30 дни страните по казуса имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения, след което комисията ще вземе окончателно решение по въпроса.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване