03/07/13 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

Мерките за икономии в Португалия пораждат нова вълна от протести

Асошиейтед прес

Младежи в опасния квартал Кова да Моура в Лисабон. Снимка: новопрес

Португалска революционна песен отпреди 40 години не дава мира на правителството на страната, получила финансова спасителна помощ.

Протестиращите срещу строгите икономически мерки са решили да дразнят висшите представители на властта, като пеят на висок глас популярна песен от времето на Революцията на карамфилите през 1974 г. на всякакви обществени събития. Те успяха да заглушат няколко от своите мишени, включително и самият министър-председател, когато той се опита да държи реч в парламента.

Същевременно хората слагат името на премиера и неговия данъчен номер на фактурите си в магазините. По този начин, или поне на теория, разходите на Педру Пасуш Коелю ще надхвърлят официалния му доход, правейки го подлежащ на данъчна ревизия в края на годината.

Недоволните португалци от непреклонния режим на икономии, въведен от десноцентристкото правителство, не просто се бунтуват, те си разчистват сметките с управляващите - дори по въображаеми начини.

Правителството е в оковите на мерките за икономии, които трябваше да бъдат въведени в замяна на спасителният транш от 78 милиарда евро (102 милиарда долара), който изпадналата в тежко финансово затруднение държава получи през 2011 година. Допълнителното повишаване на данъците и през тази година глътна голяма част от заплатите. Резултатът: общественото негодувание се покачи, докато жизненият стандарт спадна рязко.

След като студеното зимно време обезкуражи уличните протести, а стачките се разредиха на фона на падащите доходи, недоволството в Португалия се преобразува в нови граждански движения, на които им хрумват оригинални нови начини, по които да демонстрират негодуванието си от непопулярните политики на техните лидери.

Хората в други европейски страни, поразени от финансовата криза в еврозоната, изглеждат не по-малко недоволни.

На парламентарните избори в Италия Бепе Грило - комик без никакъв политически опит, чийто блог преля от обществено недоволство към строгите икономически мерки - и неговото “Движение 5 звезди” спечелиха почти четвърт от вота на избирателите. В Испания мишена на протестите “Обгради парламента” стават загубилите общественото доверие политици, на фона на достигналата 26 процента безработица в страната.

“Съществува широко усещане за безсилие” сред огорчените европейци, каза политологът от Института за обществени науки към Лисабонския университет Антониу Коща Пинту. “С малки средства (гражданските движения) могат да постигнат голям ефект.”

В Португалия гражданските движения, чиито послания се разпространяват бързо благодарение на социалните медии, до известна степен засенчиха профсъюзите, които традиционно са начело на протестите. Тези движения стоят зад протестните шествия, състояли се в събота в повече от 20 града из страната, които привлякоха огромни тълпи.

Те се опитват да убедят правителството да промени посоката, като се откаже от мерките за икономии и вместо това се фокусира върху поддържан от държавата икономически растеж и създаване на работни места. И макар протестите да влязоха във всички водещи заглавия в медиите, правителството не дава знак, че смята да отстъпи.

Новата вълна протести и новият стил на недоволство са още един знак за социалните и културни промени, които придружават финансовата криза. Мрачният период лиши хората от отдавна извоювани права и промени навиците на много европейци.

Португалците имат доста причини да негодуват. Според прогнозите, през 2013 г. страната им ще бъде в рецесия за трета поредна година. Безработицата скочи до рекордните 17,6 процента по данни на статистическата служба на Европейския съюз, оповестени в петък. Не се виждат и признаци, че лавината от повишаване на данъци и орязване на социалните помощи ще стихне, след като правителството трябва да направи ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване