03/07/13 05:30
(http://www.klassa.bg/)

С имплантирани в мозъка електроди ще лекуват анорексия

Учени съобщиха, че за пръв път са успели да помогнат на жени с тежка анорексия с терапия с имплантирани в мозъка електроди.
Техниката е в експериментален стадий и само някои пациенти са имали подобрение, но лечението се очертава като обещаващо, пише медицинското списание "Ланцет"
След девет месеца три от 6 третирани по новия метод пациенти са наддали на тегло и изглеждат в по-добро състояние на духа, казват от екипа специалисти от САЩ и Канада. Техниката се състои в дълбокомозъчна стимулация (DBS) и резултатите при три от третираните с нея пациенти подобрението е свързано и с общо подобрение на качеството на живот, преодоляване на неврози и безпокойство, свързани с анорексията, както и наддаване на тегло.

При останалите не се е забелязало особено подобрение, но при някои от тях е имало противопоказания /пример жена с припадъци/. Anorexia nervosa е хронично заболяване, което засяга близо 1% от хората. То се среща най-често при момичета между 15 и 19 години. То е едно от психичните заболявания с най-висока смъртност - между 6 и 11% и е сред най-трудните за лечение. Методът, който предлагат учените е чрез имплантиране на електроди в онези дялове на мозъка, отговарящи за регулиране на емоциите.





















АФП
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване