03/07/13 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

Следващият вътрешен кръг идва на власт в Китай

Ройтерс

Рисунка: доминиканюз

Още докато Си Цзинпин се готви да поеме държавното ръководство на Китай през този месец, вече започнаха интригите за 2017 г., когато изгряващите звезди на управляващата комунистическа партия ще заемат висшите ръководни постове.

Първото и второто поколение лидери на Китай - каквито бяха Мао Цзедун и Дън Сяопин - управляваха като еднолични върховни вождове. Но през последните две десетилетия китайските лидери се опитаха да институционализират управление с акцент върху колективното ръководство, с изключение на случаите, когато се избират лидери.

Процесът е дълбоко засекретен и повлиян от водачите на фракции, които се опитват да примамят към себе си съюзници в 25-членното Политбюро и във върховния му орган - седемчленния Постоянен комитет към Политбюрото. “В някои сфери решенията и нормите за институционализация продължават, но в отделни области те са предмет на манипулация, в частност относно избора на Политбюро”, казва Чън Ли, директор по изследванията в Китайския център “Джон Л. Торнтън” към Програмата за международна политика на вашингтонския институт “Брукингс”.

Извършващата се веднъж на десетилетие промяна в ръководството на Китай, която стана през ноември м.г., доведе в известна степен до временно ръководство в Постоянния комитет. През 2017 г., след един мандат, петима от седмината негови членове ще са навършили пенсионна възраст. Само двама от висшите лидери на Китай - бъдещият президент Си Цзинпин и бъдещият премиер Ли Къцян ще останат в могъщия ръководен орган след 2017 година.

В Постоянния комитет има борба за власт между два главни фактора. Членовете на “Шанхайската група”, оглавявани от бившия партиен шеф Цзян Цзъмин, са свързани с търговската столица на Китай. Другата основна фракция - “Туанпай”, се води от оттеглящия се президент Ху Цзинтао. Нейните членове, подобно на Ху, са направили кариерата си в младежката комунистическа организация.

Повечето от членовете на Политбюрото и секретарите на провинциалните партийни организации, които имат права да се кандидатират за следващия мандат през 2017 г. имат опит в младежката комунистическа организация., сочат данни на уебсайта http: connectedchina.reuters.com, който проследява кариерата и връзките на висшите ръководители на Китай.

Въпреки че назначеното през ноември Политбюро е силно обвързано с Цзян Цзъмин, анализатори казват, че комсомолската фракция на оттеглящия се президент Ху Цзинтао ще надделее за дълъг период.

Бърз възход бележи и трета група - младите принцове, както са наричани привилегированите деца на революционни лидери. Сред водещите млади принцове са самият Си Цзинпин, както и членовете на Постоянния комитет Юй Чжъншън, Ван Цишън и Чжан Дейцзян.

СЪЗДАТЕЛ НА КОНСЕНСУС

Си е първият генерален секретар на ККП, която поема властта, докато двама негови предшественици са още живи. Това го поставя по-скоро в ролята на внимателен създател на консенсус между фракциите на двамата му предшественици отколкото на инициатор на реформи, казват политолози. “Не мисля, че той може да направи много, защото Цзян все още е в Постоянния комитет на Политбюрото”, казва Дейвид Цвайг, специалист по китайска политика в Хонконгския университет за наука и технологии.

Шестима от седмината членове на Постоянния комитет са свързани с Цзян, който преди повече от десетилетие напусна висшия партиен пост. Бъдещият премиер Ли, чийто връзки с Ху датират още от 80-те години, е единственият член на Постоянния комитет, смятан за протеже на Ху и член на неговата фракция “Туанпай”.

Обаче 86-годишният Цзян е с 16 години по-възрастен от Ху. И вероятно малцина от неговите протежета ще останат на власт, когато през 2017 г. ще трябва да се оттегли сегашният Постоянен комитет. Фракции ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване