03/07/13 22:16
(http://e-vestnik.bg/)

Тормозят ли турските военни германските си колеги?

Парад на турски военни. Снимка: нюзпро

На германските войници, разположени в Турция заедно с двете германски батареи с ракети Пейтриът, вече до гуша им дойде от тормоза, наложен им от техните “османски” съюзници. Германските военни са разположени в град Кахраманмараш, в южната част на страната, по искане на Анкара, в рамките на мисия на НАТО, целяща да защити турската граница от евентуални атаки от сирийска страна.

Но откакто пристигна на място преди месец, контингентът на великата германската армия търпи само унижения. Берлин се опитва да успокои духовете, докато германски парламентарен доклад бие тревога за трудностите, с които се сблъскват германските военни в Турция.

По време на визитата си в Турция миналата седмица германската канцлерка Ангела Меркел похвали мисията на НАТО като пример за германо-турско сътрудничество, укрепващо приятелството между двете страни. Но в доклад на германския парламентарен докладчик по армейските въпроси Хелмут Кьонигсхаус, натоварен да следи дали се спазват правата на германските войници, се твърди, че германските военни в Турция далеч не са добре дошли. В доклада се посочва, че сътрудничеството на военните с турските власти като цяло е проблематично и се настоява за взимането на незабавни мерки.

Свикнали на безупречна чистота и хигиена, в това число и по време на операциите при тежки условия, като например в Афганистан, германските военни били ужасени, когато открили в какво състояние е казармата, заделена им от турската армия. В тоалетните екскрементите стигали до коленете им, се казва в доклада. А плачевното състояние на спалните помещения принудило 280-те военни да се настанят по хотели.

Напрежението достигнало своя пик в края на февруари по време на визита на германския министър на отбраната Томас де Мезиер. Тогава турските военни настояли, че казармата, отделена за германския контингент, си остава територия под турски суверенитет и заставили германските военнослужещи да приберат всички германски знамена и плакати, върху които били изписани имената на германски градове.

Турският генерал, командващ казармата, пък се отнесъл доста грубо с военнослужеща от германската военна полиция, която спряла колата му, за да даде предимство на конвоя, с който пътувал германският министър. Според германския доклад жената е отнесла няколко удара и само по-енергичната намеса на германските военни й спестила пребиването.

Германското министерство на отбраната призна по повод на тези инциденти, че ситуацията е трудна, но все пак се опита да успокои нещата, като заговори за културни различия и добави, че Анкара прави всичко по силите си, за да подобри отношението към германските военнослужещи. Анкара пък от своя страна опроверга информациите за инцидента в казармата.

Гореспоменатото твърдение за агресия далеч не е първият случай на негативно отношение срещу германските военни в Турция. През февруари петима германски военнослужещи от германския контингент в Турция бяха нападнати от протестиращи турски националисти, докато пазаруваха на местен пазар.

Тези инциденти са пример за особено деликатните отношения между Турция и Германия. През 2005 г. Турция започна преговори за членство с ЕС, но процесът “тъпче на едно място”. Според Берлин, Анкара не е изпълнила критериите за членство в ЕС и едно от препятствия е свързано с въпроса за Кипър, чиято северна част е окупирана от турската армия от 1974 г.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване