03/07/13 17:02
(http://www.klassa.bg/)

Фандъкова дава "Топлофикация София" на прокурор

Кметът на София Йорданка Фандъкова е сезирала икономическа полиция и прокуратурата заради непотърсените от страна на "Топлофикация-София" задължения. Това са суми, които години наред не са събирани, обясни още кметът.

Тя каза, че е разширила срока на финансовия одит, който се прави на дружеството за 2012 година, като работата на дружеството ще се проверява и назад в годините, съобщи "Дарик".

Фандъкова поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се направи

проверка на дейността на "Софийска вода" АД

от комисия, в която да бъдат включени представители на Столична община и Столичен общински съвет.

Фандъкова изпрати писмо до държавния регулатор, с което възразява срещу исканото повишение на цената на водата, съобщиха от СО.

Писмото е по повод подадено заявление от фирмата концесионер до държавната комисия с 14% повишение.

В писмото на кмета се посочва, че Столична община възразява срещу повишение на цената на водата, тъй като дружеството разполага с достатъчно резерви, за да изпълни задълженията си по бизнес плана.

Столична община настоява ДКЕВР да разгледа ефикасността, ефективността и икономичността на направените разходи от "Софийска вода" при утвърждаване цената на водата с цел нейното намаляване.

Комисията за защита на конкуренцията е предявила на "Енерго-Про Продажби" АД твърдение за извършено нарушение -

злоупотреба с господстващо положение на пазара по снабдяване (продажба) с електрическа енергия на потребители, която може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите, съобщиха от КЗК.

Предмет на проучването е поведението на "Енерго-Про Мрежи" АД, гр. Варна и "Енерго-Про Продажби" АД във връзка с преустановяването на електрозахранването на помпените станции на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД, гр. Добрич, осъществено на 13 септемвpи 2012 г.

КЗК установи, че прекъсването на електрозахранването на "ВиК" ЕООД, гр. Добрич, макар и фактически осъществено от оператора на електроразпределителната мрежа, е резултат от едностранното поведение на "Енерго - Про Продажби" АД. По този начин "ВиК" ЕООД, гр. Добрич е лишено от възможността да предоставя услугите по снабдяване с питейна вода на населението на община Добрич.

Господстващото дружество препятства ВиК доставчика в извършване на търговската му дейност и ограничава предоставянето на водоснабдителни и канализационни услуги на крайни потребители на територията на общината, които от своя страна са изрядни платци.














БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване