03/07/13 22:28
(http://e-vestnik.bg/)

“Чудовищното” и неговият министър

Вежди вижда розов слон
Колаж на Владимир Дойчинов - Ладо по повод изказване на министъра на културата през БНТ, че иска да направи “чудовищен концерт” в Болшой театър с “най-големите ни гласове – от Пендачанска до Гена Димитрова” (б. р. - починала 2005 г.)… тези световни и европейски гласове, да стане един букет, една заря от уникални гласове“.

Все беше виждала министри българската култура, но такъв министър на културата не бе и сънувала. Вежди Рашидов ще остане в аналите като най-обилно и най-несвързано говорещият министър, като човека, за когото управлението на културата очевидно се свеждаше до няколко хрумвания „на маса”. Като министъра, когото до края на злощастния си мандат министър-председателят не пожела да махне, въпреки настойчивите искания на почти цялата културна общественост.

Да се цитират дори част от бисерите, изречени от този човек, вече е невъзможно – в целия си блясък те са пръснати по телевизии и радиа, докато във вестниците все пак излизаха редактирани.

Да се изброят гафовете, погрешните и лобистки решения на министъра, е задача непосилна, въпреки че летописът на неговото министерстване би бил поучителен за това как не трябва да се взимат решения в областта на културата за всеки негов наследник.

На първо място, тук трябва да споменем музеоманията на министъра. Първоначалната заявка бе за четири музея, които по-късно бяха сведени до три.

Първият бе САМСИ - Музеят за съвременно изкуство, открит през юни 2011 г. Към него професионалната общност погледна с явно разочарование – и защото от министерството на Рашидов демонстрираха неглижиращо отношение към специалистите по темата „съвременно изкуство”, и защото липсваше проект, изясняващ възможните визии за неговата колекция.

Така и не се събра международен експертен съвет, който да обсъди създаването на колекцията и нейните параметри – нещо, на което професионалните среди настояваха още от самото лансиране на идеята. Вместо това, Министерството на културата не само, че не информираше обществеността какво прави и какво планира, а изпращаше откъслечна информация за предстоящи ремонти, с която само засилваше усещането за нещо „скрито-покрито“.

С този проблем започна и първият скандал около обявяването на строителството на музея. В крайна сметка, остана впечатлението, че гръмкото име САМСИ се използва за популистки правителствени цели, а „обектът”, който реално е филиал на НХГ с профил „съвременно изкуство”, е натресен от властта „с много връзки и без никакъв дебат, като да е някакъв гигантски ready-made….”[1], който се мени според съдържанието, което попада в него.

Втори бе Музеят на социалистическото изкуство, открит през септември 2011 г., отново като филиал на НХГ. За него така и не се намери специалист, който да се подпише с цялата си отговорност под концепцията и селекцията му. Ето защо появата на този музей се политизира, а същинските му проблеми, като например нерегистрираните стилови нюанси, еволюционни етапи, политически и социален контекст, останаха на по-заден план.

Всъщност, експозицията на музея отрази сериозната формалистична грешка на самия министър Рашидов в „разбирането на периода и изначално сбърканата, дълбоко субективна представа какви произведения и автори заслужават да участват в музеи и изложби и какви не”[2]. Така сред изкуствоведите възникна въпросът дали Музеят на социалистическото изкуство не е „най-автентичният музей на управленското самодоволство и непреодолимата историческа липса”?

Третият музей бе така нареченият „Български Лувър”. Самата кампания около неговото наименование предизвика коментари, че оттам именно „започва проблемът с оригиналността и индивидуалността на институцията, с нейната неповторимост и съответно - с нейната съдържателност”[3].

По-нататък обаче проблемът се разклоняваше в множество неотговорени въпроси – и за характера на сбирката на експозицията (затова как ще се осъществи симбиозата между колекциите от Галерията за чуждестранно изкуство и Националната художествена галерия); и за възможностите за съпоставка между българско и балканско изкуство; и за времевите параметри, в които ...

Публикувана на 03/07/13 22:28 http://e-vestnik.bg/17067/chudovishtnoto-i-negoviyat-ministar/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване