03/09/13 07:29
(http://www.klassa.bg/)

История за Аржентина, югоембаргото и възмездието

Бившия президент на Аржентина Карлос Менем, на власт от 1989 до 1999 година, бе посочен за виновен в петък за трафик на оръжие в Хърватия и Еквадор.

В момента сенаторът от управляващата перонистка партия Менем е защитен от парламентарния си имунитет до края на мандата през 2017 година. Поради здравословни причини той не присъства на съдебното заседание пред касационния съд в петък и на четенето на съдебното решение.
Видът на наказанието трябва да бъде посочен по-късно от друг съдебен състав. Адвокатът на Менем, Максимилиано Рускони, обяви в петък вечерта, че ще обжалва съдебното решение.

Скандалният бивш държавен глава бе обвинен, че е заповядал незаконен превоз на оръжия на стойност най-малко 400 милиона песос /днес – около 76 милиона евро/ между 1991 и 1995 г., свързан с войните в тези две страни.

Така Буенос Айрес е нарушил ембаргото на ООН върху продажбите на оръжие, наложени по време на конфликта, опустошил бивша Югославия през 90-те години на XX век.
Общо 6,5 хиляди тона оборудване - оръжия, стрелково оръжие, оръдия, противотанкови ракети и боеприпаси - официално за Панама и Венецуела - са били отклонени към Хърватия и Еквадор.

Калрос Менем бе задържан в рамките на разследването на тази афера за пет месеца през 2001 година, преди да бъде освободен с решение на Върховния съд.
Десет години по-късно, на 13 септември 2011 г., той бе оправдан, докато прокуратурата искаше осем години затвор. Прокурорът обжалва решението.
Делото бе възобновено през 2003 г., след идването на власт на левия перонист Нестор Кирхнер, заклет враг на Менем.
Ултралибералният Менем, който е от сирийски произход и сега е на 82 години, се забърка и в различни други афери - включително предоставянето на обществена поръчка на дъщерно дружество на френската компания Талес /Thales/ и опит да попречи на разследването на атентата срещу еврейската общност Амиа в Буенос Айрес, при която загинаха 85 души през 1994 г.
Бившият му министър на отбраната Оскар Камильон бе осъден и петък, също както и 10-има други подсъдими, включително търговеца на оръжие Диего Палерос, бивш полковник от аржентинската армия.
По време на процеса Менем и Камильон твърдяха, че не са знаели за трафика на оръжия към Хърватия и Еквадор. Прокуратурата подчерта добрите отношения, които е поддържал Менем с лидерите на Еквадор и Хърватия и трите заповеди за износ на оръжие, подписани от него. Бившият президент призна, че е подписал, но за износ към Панама и Венецуела.
Върховно унижение - касационният съд поиска от съдиите, които са оправдали Менем на първа инстанция да определят присъдите на двамата обвиняеми.
Според аржентинското законодателство те могат да получат между 4 и 12 години затвор. /АФП /на снимката: Менем през 2011 г.






















АФП
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване