03/09/13 08:01
(http://e-vestnik.bg/)

Сирия - трагичният рекорд на 1 милион бежанци

Миналия декември агенцията на ООН за бежанците обяви, че броят на бежанците, избягали от насилието в Сирия, може да достигне един милион до юни тази година. В сряда, три месеца преди изтичането на срока на прогнозата, дойде тъжната новина, че този безмилостен праг вече е достигнат.Две години след началото на конфликта пристигането на милионния бежанец отвъд границите на Сирия е ярка илюстрация за криза, който носи страх, болка и страдание в огромен мащаб. Вътре в Сирия насилието се разраства и над четири милиона човека, най-малко половината от които деца, спешно се нуждаят от хуманитарна помощ. В околните страни - Йордания, Ливан, Турция, Ирак и Египет - правителства и хуманитарни организации, включително УНИЦЕФ, се борят да посрещнат най-неотложните нужди на бежанците.

Тази криза навлиза в третата си година. Първоначалната “струйка” постепенно нарастваше и сега над 7000 бежанци прекосяват сирийските граници всяка нощ. Във вторник вечерта новинарски екип на Би Би Си съобщи, че е преброил на йорданската граница хиляда бежанци само за половин час. Пътувайки под покрова на тъмнината, бягащите деца и техните семейства пристигат уплашени и изтощени, често носейки със себе си малко неща освен дрехите на гърба си.

Когато неотдавна посетих пренаселения бежански лагер “Заатари” в Йордания, ми стана ясно колко много са изстрадали децата на Сирия. Мнозина са претърпели трагични загуби и са станали свидетели на ужасяващи насилия. Други са измъчвани от кашлица, пневмония и дихателни инфекции. Бях шокиран да чуя от малки деца разкази как са се крили в мазета, намирали са домовете си разрушени, бягали са към границата пеша, нощем и в престрелки. Ще помня тези лични и изключително трогателни разговори.

Измеренията на кризата с децата на Сирия изискват мащабна реакция от международните хуманитарни организации. Екипът на УНИЦЕФ и партньори работят денонощно, за да осигурят необходимата вода, ваксини, емоционална и психологическа подкрепа, образование, защита и изхранване на деца и семейства в отчаяна и спешна нужда.

Сега ние извършваме доставки и услуги, които осигуряват питейна вода за над 10 милиона човека в Сирия, тоест близо половината от населението. Но въпреки храбрите усилия на нашите екипи, срещаме две сериозни препятствия, които, ако не бъдат отстранени бързо, това ще означава още страдания и продължаване на потока отчаяни деца бежанци.

Първата пречка е ескалацията на насилието в Сирия. Миналия месец са загинали 70 деца при ракетен обстрел срещу жилищни квартали на Алепо, а 20 деца са загинали от бомбена експлозия в класна стая в Дамаск.

Във вътрешността на Сирия са прокудени от домовете си най-малко два милиона души, голяма част от които са се приютили в разрушени от бомбите къщи или в самоделни лагери. Тъй като не се вижда скорошно политическо решение на кризата, трудно можем да си представим как ще бъде облекчена съдбата на страдащите деца в Сирия и как ще бъде ограничен потокът от бежанци.

Вторият фактор е хроничният недостиг на финансиране, който заплашва да остави много сирийски деца без значима подкрепа. Всъщност ако в съвсем близко бъдеще не бъде покрит 80-процентният недостиг във финансирането, УНИЦЕФ ще бъде принудена да съкрати дори животоспасяващите дейности.

Например доставките на хлор за пречистване на питейната вода в Сирия ще стигнат само до края на този месец, освен ако се появят пари за купуване на нови количества. Планираната за април имунизация за два милиона човека може да не достигне до нуждаещите се. Без тези жизнено важни доставки милиони ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване