03/11/13 13:49
(http://www.klassa.bg/)

Добрев праща на прокуратурата договорите за ТЕЦ „Марица Изток 1“ и „3“

Така нареченият „особен залог“ за бъдещия вземания, който съществува в договорите за ТЕЦ „Марица Изток 1“ и „3“, по своята същност представлява залог на сметките на всички потребители в България срещу вземането на кредит за строителство или рехабилитация на тези две централи от американските инвеститори. Това каза на извънредна пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев. Според него тези действия са много странни, най-малкото от морална гледна точка, защото са осигурили гаранции на инвеститора от страна на всички потребители на електроенергия в България.

При положение, че се прави особен залог на бъдещи вземания, а рискът се носи от всички потребители, съответно от НЕК, защо тези централи не са построени от Националната електрическа компания, при положение, че тя осигурява кредита? Попита риторично министърът в оставка, цитиран от агенция „Фокус“.

Той поясни, че договорът от 2002 г. е подписан от изпълнителния директор на НЕК и от изпълнителния директор на „Марица Изток 3” АД. В него са заложени 43% от „Електроразпределение Варна“ и „Електроразпределение Пловдив“, които сега се управляват съответно от „ЕВН-България и „Енерго-про - България“.

По думите на Добрев договорът за „Марица Изток 1” е от 2005 г. и е сключен с AES с разрешението на тогавашния министър на енергетиката Румен Овчаров. В него е вписан особен залог, чиито предмет са бъдещите вземания на НЕК от „Електроразпределение Варна“ АД и „Електроразпределение Пловдив“ АД.

Добрев заяви, че на 11 март следобед ще внесе всички документи при главния прокурор, за да се прецени дали посочените действия са били законосъобразни.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване