03/12/13 16:56
(http://www.hsnovini.com/)

21 на изпит с таблети, 12 го взеха успешо

Антон Ставрев- началник “Контролна дейност- ДАИ”- Хасково

Първите теоретични изпити за свидетелство за моторно превозно средство проведени на таблети вече са факт и в Хасково. 21 бъдещи шофьори се възползваха от новата придобивка, 12 от тях успешно. 9 ще трябва да се явят повторно.

8 са таблетите, които са предоставени на местното звено на Държавната автомобилна администрация. , заявиха оттам. Причината да се въведат новите методи за провеждане на теоретични изпити е постепенното заменяне на хартиения носител с електронен такъв. Въвеждането на таблетите носи своите предимства, заяви началник- отдела “Контролна дейност- ДАИ”- Хасково Антон Ставрев.

“Много от изпитваните намират предимство в това, че могат да коригират самия отговор, въпреки че това е вкарано като опция, тъй като самите уреди са чувствителни и може да се допусне неволна грешка. Когато въведем електронния носител ще спадне и времето, за което се провежда цялостния изпит, което включва и обработката на документацията. Ако досега това е ставало за около час и 30 минути, сега вече става за около 1 час”, коментира за Хасково Новини Антон Ставрев.

Той допълни, че с новия метод се цели и превантивна мярка.

“Прави се с цел подобряване на самото качество на изпита, с цел превенция на провеждане. Откакто бяха въведени новите хартиени носители, които бяха анонимни, инспектора почти няма достъп до изпитваните лица и технологията е много прозрачна. С таблетите става още по- прозрачна, защото  на изпитвания се зачислява само ваучер и таблет”, допълни още Ставрев.

Идеята на въведените промени е за тази година теоретичните шофьорски изпити проведени с таблети да са минимум 25 % от всички.  За 2014 процентите ще се вдигнат до 50, през 2015- 75 и крайната цел е през 2016- та година 100 % от теорията да се провежда на електронен носител. Има варианти все пак да останат и изпити , които да се провеждат по познатия  досега вариант.

От администрацията заявиха, че разлика в цените няма, проверка установи, че изпита е 20 лева, а заедно с банковия превод 22.

Всеки изпитван сам изявява желание по какъв начин да се яви на проверката. Условие е поне два дни предварително да се запише за изпит. Хасковската автомобилна администрация разполага с 8 таблета и ако има повече желаещи те се разпределят на групи.  В първия ден в който се използваха таблетите общо изпитани са били 73- ма души, от които 21 с таблет.

Репортаж гледайте в новините на телевизия Рекординг.

Хасково Новини

8 са таблетите, които са на разположение на местните кандидат- шофьори

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване