03/12/13 12:17
(http://www.klassa.bg/)

Акад. Стефан Воденичаров остава шеф на БАН

Образователният министър в оставка акад. Стефан Воденичаров потвърди, че след назначаването на служебното правителство ще остане председател на БАН до края на мандата си. Той потвърди информацията, че двама професори ще вземат участие в служебния кабинет, но отказа да назове имената им. Академикът допълни, че българската научна общност разполага с достатъчно компетентни хора, които могат да помогнат за управлението на страната.

След напрежението в последните месеци в сектора се получи едно добро съдействие между представителите на университети и двете научни академии, единодушни сме по всички въпроси, които стоят пред науката и образованието, подчерта акад. Воденичаров, цитиран от БГНЕС. Той изтъкна„ че през последните седмици се е убедил, че впросветното министерство работят добре подготвени хора, които имат желание българското образование и българската наука да се развиват.

Акад. Стефан Воденичаров обясни, че една от точките на заседанието на Изпълнителния съвет на Фонд "Научни изследвания" този четвъртък е назначаване на рецензенти за преглеждане на проектите от двете отменени конкурсни сесии, които министърът на образованието отмени.

По време на срещата на академиците с държавния глава Росен Плевнелиев вчера акад. Воденичаров е повдигнал въпроса за създаването на национална доктрина. Президентът е изказал позиция, че след като се успокои обстановката в страната и се намали напрежението в обществото, самият той би могъл да се обърне към учените да сформират работна група, която да започне работа по един такъв документ. Важното нещо е и политическите партии и гражданското общество да припознаят доктрината, подчерта акад. Воденичаров и заяви, че "всички наши съседи имат национални доктрини и ги следват много стриктно"
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване