03/12/13 16:33
(http://www.hsnovini.com/)

Въведоха военно обучение за ученици и студенти

Иван Панайотов, началник РИО-Хасково

Правителството върна военното обучение в училищата и университетите и одобри наредбата за условията и реда как това ще стане. Връщането на военната подготовка бе заложено в Закона за отбраната и в Закона за резерва. В средното образование военното обучение ще се провежда в девети и десети клас в рамките на пет часа.Занятия ще се  проведат в т.нар. часове на класния.

Преподаването ще се извършва от военнослужещ, определен със заповед на министъра на отбраната или цивилно лице от военните окръжия, като обучението ще се извършва в присъствието на класния ръководител, коментира Иван Панайотов, началник РИО-Хасково. От 1 декември до края на учебната година ще бъдат провеждани тези часове.

Темите ще бъдат различни за деветокласниците и за десетокласниците. “Това, което ще изучават учениците е историята на въоръжените сили на България с доста патриотични теми. Ще бъдат обхванати и действия при екстремни военни условия, каза още Панайотов.

Обучението се налага от факта, че през 2007 г. беше отменена задължителната наборна военна служба, е един от аргументите на Министерски съвет за въвеждането на военното обучение.

От средата на месец юли  училищата трябва да подадат броя на класовете в образователния инспекторат и военното окръжие , за да могат да бъдат избрани военнослужещи или пък цивилни лица, които да преподават. След това училищата ще бъдат уведомени и ще бъдат съгласувани  часовете, в които ще бъде проведено обучението, уточни Панайотов.

Средствата за провеждане на подготовката на учениците и на обучението на студентите ще се планират и осигуряват от бюджета на Министерството на отбраната.

Репортаж гледайте в новините на телевизия “Рекординг”.

Хасково Новини

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване