03/12/13 10:09
(http://www.klassa.bg/)

Ево Моралес препоръча на следващия папа да пие вино от листа от кока

Президентът на Боливия Ево Моралес подхвърли идеята, че следващият папа трябва да опита виното, произведено с листа от кока, които боливийците са дъвчели векове наред и от които произвеждат кокаин.

Моралес е бивш фермер, отглеждал в миналото кока. В родината си той води борба за декриминализиране на използването на тези листа. На среща във Виена на Комисията на ООН по наркотичните вещества той отново похвали свойствата на растението кока.

Моралес припомни как французинът Анжело Мариани е спечелил златен медал във Ватикана през 19 век за виното си от кока. Виното на Мариани било смятано по онова време за повишаващо тонуса и с положително влияние върху здравето. Кралица Виктория, Томас Едисън и папите Пий X и Лъв XIII обичали да пият от него.

През 1961 г. в Конвенцията за наркотиците на ООН листата от кока бяха обявени за наркотично вещество, редом с кокаина, хероина, опиума и морфина.

Боливия е най-големият производител на кокаин след Перу и Колумбия. В Боливия от листата на коката правят чай, вино, паста за зъби и много други продукти, сред които и торти.




















btvnews.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване