03/12/13 22:21
(http://e-vestnik.bg/)

Може ли чавизмът да оцелее без Чавес?

ДПА

Смъртта на президентът на Венецуела Уго Чавес лиши неговото движение от харизматичния й лидер, който не спираше да бележи бурни изборни успехи.

Сега движението, познато като чавизъм, ще трябва да докаже, че може да надживее 58-годишния Чавес, който почина във вторник след дълга борба с рака.

Чавес бе преизбран на изборите през октомври, печелейки 55 процента от националния вот, но заболяването му попречи да присъства на церемонията по встъпване в длъжност, където щеше да положи клетва за следващия си шестгодишен мандат, започнал на 10 януари.

Лидерството на Чавес винаги бе лично и самостоятелно, макар че той създаде популистката Единна социалистическа партия на Венецуела, докато беше на власт.

Вицепрезидентът на Чавес и избран от него за наследник Николас Мадуро временно ще изпълнява длъжността на президент до провеждането на избори, които най-вероятно ще се състоят до месец, а друг любимец на Чавес, Диосдадо Кабельо, е председателя на Националното събрание, където управляващата партия има мнозинство.

След местните изборите през декември, 20 от общо 23-те губернаторски места в страната са в ръцете на поддръжниците на Чавес.

Повечето от тези победи бяха подхранвани от Чавес, който активно участваше в предизборни кампании на всякакви нива, за да укрепи своята популярност.

“Ние всички се чувстваме осиротели, защото Чавес остави огромна празнота. Беше невероятно изживяване да го имаме за лидер и настойник”, каза Мадуро. “Ключът към Боливарската революция е предаността, и ние ще останем верни на неговия завет - като негови деца.”

Всички високопоставени заместници на Чавес говореха за единство, докато той боледуваше, отричайки и най-малкото предположение за разкол в партията. Остава да видим дали един така обединен фронт може да издържи на предстоящите избори.

Първото предизвикателство идва почти мигновено: президентските избори за наследник на Чавес.

Във Венецуела вицепрезидентът е назначаван от президента и не може да наследи го автоматично, за да завърши недовършения му мандат. Чавес изрично настоя привържениците му да гласуват за Мадуро, в случай, че той не успее да се пребори с болестта.

Венецуелският политически анализатор Едуардо Семтей каза за ДПА, че движението на Чавес би трябвали да се справи с първите, важни избори само с няколко усложнения. Но в партията има вътрешно единоборство, което накрая “може да се окаже фатално”, каза той.

Семтей даде за пример някои изгряващи лидери, които поставят под въпрос кандидатурата на Мадуро, като губернаторът на Тачира Хосе Виелма, за когото се смята, че е отхвърлил очакваната кандидатура за президент на Мадуро.

“Има няколко неща, които могат да избухнат. За (чавизма) тази ситуация е истинска трагедия”, каза Семтей. “В създалата се обстановка опозицията определено има шанс.”

Политическият анализатор Фернандо Егана смята, че чавизмът може да се раздели на отделни фракции. “Като политически феномен е възможно да надживее лидера си, но е много вероятно да продължи да изразява идеологията си в няколко различни течения”, каза той.

“Политическото господство, установено във Венецуела, загуби своята доминанта. И наистина доминантата в господството на чавизма не се основава на идеологията, управляващата партия или армията, а на личността и лидерството на Уго Чавес. Това води до огромни предизвикателства, които налагат приспособяване, ако чавизмът иска да оцелее.”

Егана отбеляза, че Чавес е водел “разнородна политическа коалиция” и че вътрешното напрежение е неизбежно. “Когато едно господстващо положение загуби своя източник, няма как то да остане същото”, заяви Егана.

БТА

Публикувана на 03/12/13 22:21 http://e-vestnik.bg/17101/mozhe-li-chavizmat-da-otselee-bez-chaves/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване