03/12/13 22:18
(http://e-vestnik.bg/)

Нови надежди за мир с кюрдите

Кюрд празнува изборната победа в северния иракски град Киркук. Снимка: АП/БТА

Няколко политици изразиха решителността си за продължаване на усилията за диалог с лидера на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), който е в затвора, за да бъде сложен край на проблема, свързан с тероризма в страната; експертите обаче казват, че пътят към дните без тероризъм няма да бъде посипан с рози.

Макар повечето от тях да са настроени оптимистично, че накрая ще бъде постигнат мир, те се опасяват, че различни групи може да опитат да саботират диалога.

Според професор Сюлейман Йозерен, директор на Центъра за проучване на тероризма и международните престъпления, някои хора, които не са успели да разберат, че преговорите между държавата и лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан, обикновено наричани “мирни преговори”, всъщност са ситуация, в която всеки печели, може да опитат да обърнат процеса в своя полза и в пречка за други.

Поради тази причина трябва да сме подготвени за опити за саботаж. Нов опит за саботаж изобщо няма да ме изненада, каза Йозерен пред в. “Заман”.

Турските власти водят преговори за мир с Йоджалан от октомври миналата година с цел разоръжаване на терористите. ПКК, която е смятана за терористична организация от Турция и голяма част от международната общност, казва, че половината от нейните общо 7 хиляди терористи са в Турция, а другата половина са в Северен Ирак, където имат лагери в отдалечените непроходими планини. Според турското правителство броят на терористите е по-малък.

И турското правителство и хората, които подкрепят процеса (преговорите за мир), са поели голям риск. Мисля, че някои международни действащи лица ще искат да се намесят в процеса. Намесата може да стане чрез подкрепа, дадена на някои кръгове, които не са успели да разберат, че уреждането на терористичния проблем в Турция е печеливша ситуация за всички граждани.

Тези международни играчи може да подкрепят тези кръгове (които не са успели да разберат, че ситуацията е печеливша за всички) в опита си да саботират преговорите за мир или самите действащи лица може да опитат да саботират процеса, добави Йозерен.

Според него изтичането на информация (на минути) от срещата между група кюрдски депутати и Йоджалан също е опит за провокация на хората и за саботиране на преговорите за мир.

Трима депутати от Партията за мир и демокрация (ПМД) пътуваха до остров Имралъ на 23 февруари, за да се срещнат с лидера на ПКК като част от процеса за мир. Депутатите отказаха да кажат пред медиите за какво са говорили по време на срещата, но посочиха, че посещението им е “историческа стъпка” за разрешаването на кюрдския въпрос и проблема, свързан с тероризма в страната.

Минути от срещата обаче бяха публикувани от турски вестник на 28 февруари. Все още се спори по въпроса как е била получена информацията, но ПМД отрича да стои зад изтичането й, макар повечето наблюдатели да казват, че те най-вероятно са разгласили сведенията. Много анализатори казаха, че изтичането на информацията е очевиден ход за саботиране на положителната атмосфера при преговорите за мир.

В публикуваните минути от срещата Йоджалан казва, че иска процесът за мир да се води под негов контрол и разкрива пътната си карта от три етапа за решение на проблема. “Всички ще бъдем свободни, ако процесът е успешен”, казва Йоджалан.

Ако обаче процесът се провали, той заплашва с “война” срещу турската държава с участието на 50 хиляди души.

Също така по време на разговора Йоджалан твърди, че ПКК “сервира управлението ...

Публикувана на 03/12/13 22:18 http://e-vestnik.bg/17102/novi-nadezhdi-za-mir-s-kyurdite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване