03/12/13 12:09
(http://www.klassa.bg/)

Нона Караджова не изпълни нито едно от предизборните обещания на ГЕРБ

Премиерът в оставка Бойко Борисов определи бившия министър на икономиката и енергетиката  Трайчо Трайков като най-голямото недоразумение и най-голямата грешка в кабинета. Признат грях е половин грах. Ако си беше признал, че и Нона Караджова, министърът  на околната среда и водите е сред двойкаджиите в правителството, вероятно щеше да спечели някакви симпатии, вместо да носи и нейните негативи. Тези дни Караджова най-нахално си писа отличен (6) на това, което е свършила в МОСВ. Реално обаче експертите в нейната област, както и неправителствените организации и пишат слаб (2). 
„Министър Караджова  не изпълни предизборните обещания на ГЕРБ в сферата на екологията и опазването на околната среда“, заяви пред klassa.bg Тома Белев, председател на „За да остане природа в България“.
В списъка на греховете на Караджова към българската природа е положителното й отношение към "Дънди Прешъс Металс" - канадската минна компания, с проекти за златодобив в Челопеч и Крумовград, която ги добива по начин, вреден за околната среда и за здравето на хората, за което имаше и протести от местната общественост.  И въпреки, че Караджова бе сезирана многократно, тя не предприе никакви мерки.
Караджова не взе отношение и към сигналите за бизнеса на олигарха Иво Прокопиев, независимо, че  неговата фирма „Каолин”  извършва екологични престъпления , за които бе сезирана ЕК. Те бяха описани в доклад от 97 страници за дейността на предприятието  „Каолин” до председателя на комисията по околна среда и води в Европарламента Матис Гроте. В него екозащитниците  сигнализират, че с варовиковата кариера в Меричлери олигархът нарушава директивите на ЕС за опазването на околната среда и това води до масови заболявания от левкемия.
В списъка на несвършената работа влиза и скандалът със застрояването на дюните край Несебър, които са защитена зона, вина за което носи и МОСВ.
Пред klassa.bg Тома Белев изброи поименно и всичко, което Караджова като представител на партия ГЕРБ е обещала в началото на мандата и не го е свършила до самия му край.
„Беше обещано ефективно управление и развитие на мрежата НАТУРА 2000 - чрез обществено обсъждане и приемане заповедите за обявяване на защитените зони по Директива 92/43. Не е приета обаче нито една заповед за обявяване на защитена зона по директивата за хабитатите. Все още има неприети заповеди за защитени зони по директивата за птиците“, каза Белев.  Той припомни, че ГЕРБ обеща и приемане на планове за управление на всички защитени територии с площ над 3000 хектара, но за четири години са приети  готовите планове за управление на Шуменско плато, Врачански Балкан, Златни пясъци, Рилски манастир и Персина, като последните два плана се обжалват в съда. Без планове за управление са все още Природните паркове Българка, Беласица, Сините камъни и Странджа. В резултат на политиката на Караджова, средната площ на защитените територии у нас е 5,5%, при положение, че средната площ на защитените територии за ЕС е 12%.
Реалното увеличение на площта на защитените територии за времето на управлението на министър Караджова е 0,5% - за близо 4 години едва четирийсетина нови местности са обявени от Министерството на околната среда и водите за защитени територии. Не са спазени и редица други обещания – за развитие на зелените площи в населените места; въвеждане на екологични методи за поддържане на поречията на реките - все още се добиват инертни материали от поречията на реките, изсича се крайречната растителност. Няма предприети и значими стъпки за опазване на естествените екосистеми в градска среда. Трябваше да бъдат разработени и 100 плана за управление на приоритетни защитени зони, но няма приет нито един такъв план.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване