03/12/13 14:49
(http://www.klassa.bg/)

„Росатом”: За неутрализирането на голям астероид е нужна ядрена бомба от мегатонен клас

За предотвратяване на среща с опасен астероид човечеството ще разполага с не повече от година, заяви заместник-директорът на департамента по разработка и изпитания на ядрени боеприпаси и военни енергийни установки в руската държавна корпорация за атомна енергия „Росатом” Олег Шубин, цитиран от Интерфакс.
„Прихващането на астероид с размер над един километър изисква използването на ядрено устройство с мощност, съществено превишаваща мегатонния клас. Това представлява отделна научно-техническа задача, която принципиално може да бъде решена”, посочи Шубин по време на кръгла маса в Съвета на Федерацията (горната камара на руския парламент), посветена на разработката на мерки за осигуряване на планетарна сигурност от космическите рискове и заплахи. По негови данни делът на опасните астероидни комети, които не могат да бъдат забелязани предварително, може да е до 50%. „За предотвратяване на сблъсък с тях земните жители ще разполагат с крайно ограничено време – около година, включително за изстрелване на прихващачите”, коментира Шубин. Той също така отбеляза, че вероятността на сблъсък на Земята с астероиди е достатъчно малка, но подобен сблъсък може да се случи във всеки един момент.



















Интерфакс
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване