03/12/13 22:15
(http://www.klassa.bg/)

Черен дим над Ватикана, още не е избран папа

Черен дим се издигна тази вечер от комина на Сикстинската капела, сигнализирайки, че римокатолическите кардинали не са избрали нов папа при първото гласуване. Черният дим бе видян от хиляди вярващи, събрали се на площад"Свети Петър". Той означава, че 115-те кардинали-избиратели ще проведат нов кръг на гласуване в сряда сутринта. Те ще останат затворени зад средновековните стени на Ватикана, докато не изберат приемник на папа Бенедикт Шестнадесети, който се оттегли внезапно миналия месец. Когато кардиналите решат, с мнозинство от две-трети, кой дабъде следващия понтифик, от самоделния комин над Сикстинската капела ще се издигне бял дим и камбаните на базиликата "Свети Петър" ще забият тържествено.
Прословутият дим, който ще се появи от комина, за да възвести дали кардиналите, заключени в Сикстинската капела, са избрали нов папа, не се получава само от изгарянето на използваните бюлетини, съобщи Ватиканът. "Използваме сигнален дим", заяви Паоло Сагрети, който отговаря за подготовката на капелата за конклава. Старата сигнална система, която продължава да е единственият начин публиката да научи дали е избран папа, включваше смесване на бюлетините с мокра слама за създаване на бял дим и с катран за създаване на черен дим.

След няколко случая, при които сивкав дим, който приличаше както на бял, така и на черен, създаде объркване, Ватиканът въведе по-сигурна система, използвана за първи път на последния конклав през 2005 г.

Сега Витаканът използва смес от калиев перхлорат, антрацен и сяра за създаване на черен дим и калиев перхлорат, лактоза и дървесна смола за създаване на бял дим. В ъгъл на капелата се намират две фурни - едната за горене на бюлетините, а другата - за химикалите, като димът и от двете фурни излиза от един и същи димоотвод.

Електронен контролен панел позволява да се избере между двата, като точните съставки се изгарят едновременно с използваните бюлетини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване