03/13/13 11:26
(http://www.klassa.bg/)

Евгения Атанасова от БНТ снима „въздушната катедрала” на Кристо

Журналистката от БНТ Евгения Атанасова ще снима поредния грандиозен проект на българина Кристо Явашев. Световноизвестният артист ще открие тази събота в германския град Оберхаузен инсталацията си „Големият въздушен пакет”. Това е третата среща на водещата на седмичната рубрика „Светът е седем” с гениалния творец, след като през 2005 г. засне издигането на портите в Централ парк, Ню Йорк, а през 2010 г. БНТ излъчи филма й „Кристо и Жан-Клод – изкуството е за двама”. Кадрите от заснемането на „Големият въздушен пакет” и разговорът на Евгения Атанасова с Кристо Явашев ще могат да се видят в документалната рубрика „В кадър” по БНТ.
„Въздушната катедрала”, както я нарекоха и медии, и творци, е най-голямата скулптура без скеле в света и ще се издигне в пространството на стар газов колектор, който се използва като място за изява на прочути творци и представяне на театрални спектакли.
Надуваемият балон, направен от 350 кв.м. полупрозрачен полиестер и 4500 метра полипропиленово въже, е висок 90 м., има диаметър 50 м., а въздухът в него е с обем 177 000 куб. м., тежи 5300 кг. Големият въздушен пакет ще може да се види както отвътре, така и отвън, а в него ще може да се влиза през специални въздушни отвори. Два вентилатора ще поддържат постоянно налягане от 30 паскала във вътрешността на балона.
Директор на проекта е Волфганг Волц, а инсталацията ще може да се види от 16 март до 30 декември 2013 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване