03/13/13 15:03
(http://www.klassa.bg/)

Инфлацията през февруари забави ръста си до 3.6% на годишна база


Инфлацията у нас през февруари спрямо същия месец на миналата година е 3.6%, сочат данните на Националния статистически институт. За януари на годишна база показателят беше 4.4% т.е. има известно забавяне на ръста й. Потребителските цени се повишават само с 0.1% през февруари спрямо янеяри.

През февруари спрямо предходния месец цените на хранителни продукти и безалкохолни напитки падат с 0.1%, а облекото и обувките поевтиняват с 2.2%. В същото време алкохолните напитки и тютюневи изделия поскъпват с 0.1%, режийните разходи - с 0.1%, а жилищното обзавеждане – с 0.4%.
 
През февруари в групите на нехранителните стоки и услугите са се увеличили цените на: водоснабдяване - с 0.6%, течни горива за битови нужди - с 2.7%, дизелово гориво - с 2.5%, автомобилен бензин А95 Н - с 4.6%, автомобилен бензин А98 Н - с 3.9% и услугите в ресторанти и кафенета - с 0.5%.
 
За февруари при цените на стоките и услугите от т.нар. „малка кошница”., т.е. насъщните за ежедневието, цените на хранителните продукти остават без промяна. Нехранителните стоки поевтиняват с 0.2%, а услугите поскъпват с 0.1%.

Хармонизирани по методологията на Евростат, потребителските цени през февруари се повишават с 0.2%, като годишната инфлация е 2.2%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване